Grafisk Museum

FOTO: http://grafiskmuseum.wordpress.com/2012/12/04/heidelberg-vinge/vinge9/

Vi fra media på Giske Ungdomsskole fikk gleden av å besøke Grafisk Museum i Stavanger 3.april 2013. Det var en utrolig spennende og lærerik opplevelse. Vi fikk se opp til flere måter å trykke aviser, blader/magasiner og reklamer på, og hvordan det ble gjort for noen år tilbake.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Det er veldig store forskjeller fra måtene de laget trykksaker på før i tiden, og hvordan man lager trykksaker nå. Nå har vi datamaskiner og andre teknologiske ting som gjør det mye enklere for oss å trykke blant annet bøker, blader/magasiner, aviser og reklamer. Noen av maskinene de brukte før var kanskje 20 ganger så store som de datamaskinene som vi har i dag. I noen tilfeller måtte man sortere en etter en bokstav og plassere dem etter hverandre fysisk, eller skrive speilvendt slik at når en skulle ”trykke” dem, så var de i leselig rekkefølge på arket. Opp gjennom tidene som har gått har man vært innom ett flertall av måter å trykke bokstaver og tekster på, men aldri har det vært så enkelt som nå! Jeg synes det er flott hvordan alt har utviklet seg. Selv hadde jeg ikke hatt tålmodighet nok til alle de forskjellige måtene å trykke på, men jeg synes allikevel at det er utrolig hvor flotte de maskinene vi fikk se var. Vi har greid å gjøre det veldig enkelt for oss selv, med mobiler, datamaskiner, Ipader, Ipoder, kopierings- og utskrivingsmaskiner og mange flere!
Det finnes opp til flere måter å trykke bokstaver og tekster på, og synet på aviser og trykksaker er veldig annerledes nå i dag enn før. Disse trykkemåtene ble brukt for lenge siden, kanskje besteforeldrene våre brukte dem.På grunn av internettet og mobilene er det mye lettere for oss å skaffe nødvendig informasjon og nyheter. Det har gjort at færre aviser blir solgt nå enn før. Tidligere tok ting mer tid. Derfor var ikke avisene like tykke tidligere som de er i dag. Jeg fikk også se et flertall av forskjellige maskiner og redskaper som jeg aldri har sett før. Veldig stilig!