Sjonglering på Varatun

Herman Steinsøy viser sine sjongleringskunster FOTO: Dominika Dubicka

Herman Steinsøy (13) har en hobby litt utenom det vanlige. Han driver med sjonglering, og vi fra Ung i Sandnes tok en prat med den blide gjøgleren.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Han kommer inn den smale døren på Varatun gård. Han har et smil om munnen og bag full av sjongleringsutstyr. Rundt oss svirrer det mennesker som gjør seg klare for dagens sommerfest arrangement. Vi er omringet av kunstneriske uttrykk. Malerier pryder veggene, og utenfra hører vi testsjekk fra scenen. Om noen timer skal Herman Steinsøy stå på den scenen og vise sin kunst. Han begynte med sjonglering for to år siden.
- Men jeg har øvd seriøst i et år, bryter han plutselig inn med. Da vi spør om hva han mener med seriøst forteller han at han øver mer enn før.
- Det blir gjerne litt hver dag.

Mange baller i lufta
Men det er ikke bare sjonglering som fyller dagene til 13 åringen. Utenom skolen spiler han også håndball.
- Sjonglering har hjulpet meg å få bedre ballkontroll.
Selv om kjeglene ikke er så tunge blir man likevel litt sliten i armene. Men så god trening er det ikke forteller han.
– Selv om man blir sliten i armene etter å ha holdt på en stund, er det ikke sånn at man får store armmuskler, spøker han.
Steinsøy forteller fornøyd at han klarer å sjonglere med 7 Baller og 5 kjegler. Målet hans er likevel ikke å sjonglere med mest mulig,
- Nå vil jeg lære meg flere kule triks, sier han.

Akrobatisk moro
Vi blir med Steinsøy ut og møter noen av sjongleringsvennene hans fra sjongleringsgruppen flaks. De har funnet seg en gressplen som ligger litt i ly for å unngå all vinden. Kniver, baller og kjegler flyr i luften. De fargerike ballene fargelegger den grå himmelen der de svirrer oppi luften. Det er mildt sagt liv ute på plenen. Guttene er fylt med energi og plutselig tar en av de sats og stuper rundt i en imponerende salto, mens Steinsøy sjonglerer med kniver.
Energien smitter over og vi gjør et håpløst forsøk på å få kontroll på et par baller. – Alle kan lære seg å sjonglere, sier Steinsøy. Men det tar ikke lang tid før disse ligger på bakken, og med det takker vi for oss.