100% Energi

Solcellebiller på Vitenfabrikken FOTO: Tina Anda

Vitenfabrikken åpnet en ny utstillig 14. juni. Vi i Ung I Sandnes dro dit for å lære mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2013 kl 10:08

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Plasmakulen på vitenfabrikken FOTO: Hege Hamra

Se bildet større

I Fossen på vitenfabrikken kan unger leke med vann. I følge markedssjef Elin Ravndal Bell liker de aller fleste ungene Fossen, og få kommer ut helt tørr. FOTO: Tina Anda

av: Hege Hamra (tekst og foto) og Tina Anda (tekst og foto)

Når vi kommer bort blir vi møtt av Elin Ravndal Bell. Hun smiler og viser oss vei til utstillingen, 100% Energi.

- Denne utstillingen handler om energi. Den består av ti «stasjoner» som vi pleier å kalle dem. Du lærer mye om forskjellig energi og hvordan vi kan bruke den, forteller Ravndal Bell.

Spennende attraksjoner
Hun viser oss de forskjellige stasjonene. Rundt smiler og ler barn mens de prøver ut det som er av ting å prøve. Vi stopper med noe Ravndal Bell kaller «fossen» og hun forteller:

– Dette er noe spesielt barna liker. De får jo leke med vannet, det synes de er kjekt. Meningen her er å få lysene til å lyse. Og det er ikke alle som er tørre når de går ut herfra.

Hun ler og viser oss «plasmakulen»

– Dette er vel noe av det kuleste vi har.

Hun forteller også om en ny planetariefilm.

– Den nye filmen heter «det sorte hull» og er mest for ungdommer og voksne. Den handler om et sort hull i verdensrommet som det forsvinner stjerner og planeter inni. «Hvor blir de av?» Det er det den filmen fokuserer på. Det er fem forskjellige filmer som går hver dag nå.

Leker med lynet
Ravndal Bell forteller at det er mest barnefamilier som besøker vitenfabrikken. Hun sier også at det er mange voksne menn som liker seg i energi utstillingen. Dette er fordi de liker å leke med lynet og liker å prøve å fange lysbuen.

- Det er kanskje litt skummelt noe av dette. Men det skal jo være litt skummelt og da, forteller Ravndal Bell

På taket på vitenfabrikken er det en solterrase. Ravndall Bell forteller at der kan man prøve å blåse såpebobler som er like store som seg selv.

- Det synes de fleste at er kjempegøy, sier hun.

Hvorfor energi?
Vi spør henne, hvorfor de har valgt å ha en utstilling om energi.

- Vi har egentlig alltid fokusert på energi, og denne nye utstillingen er egentlig en utvidelse av Abels Skissebok. Vi er jo en del av jærmuseet og siden det skal åpnes en ny miljø-utstilling på Nærbø, vitengarden, passet det greit med en energi utstilling, forteller hun.

Neste år skal det åpnes miljø-utstilling på vitenfabrikken.