ANNONSE
ANNONSE

Århundrets oppgjør

Foto: Jonathan Morrison

I november 2013 utgav Sony sin nye spillkonsoll PS4, mens konkurrenten Microsoft utgav sin nye spillkonsoll Xbox One i januar 2014. De to har konkurrert det siste halvåret om å selge flest konsoller. Men hvem vant konsollkrigen, og hvor lenge vil det holde på?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sony
Sony Computer Entertainment er et japansk videospillselskap. Sony er for tiden verdens største produsent av forbrukerelektronikk og en av de største bedriftene i Japan og i verden. Selskapet ble stiftet 7.mai 1946 under navnet Tokyo Telecommunications Engineering, og har sitt hovedkontor i Tokyo. Oppfølgeren av PS3 startet allerede i 2008 etter at PS3 ble lansert etter produksjonsproblemer og utsettelser. PS4 begynte salgene sine 15. november 2013 i Nord-Amerika og et par måneder senere i Norge. Dette året i august passerte PS4 salgene 10 millioner kopier verden over. Det er dobbelt så mange som konkurrenten Xbox One!

Microsoft
På den andre sien har vi Microsoft med sin nye Xbox One konsoll som de lanserte i Norge tidlig på vinteren i 2014. Microsoft er et Amerikansk programvareselskap, og verdens største med sine 93000 ansatte. Selskapet ble stiftet i 1975 av Bill Gates og Paul Allen. Selv om Xbox One ikke solgte like mange kopier verden over vant de fortsatt konsollkrigen i Nord – Amerika. En forklaring på det kan være at Microsoft er et Amerikansk selskap og hovedkvarteret ligger i USA.

Den sterkeste maskinen på markedet
På papiret er PS4 den kraftigste konsollen, og med sin nye og større kontroll har PS4 tatt et kjempe sprang i forhold til Xbox. Selv om Xbox One kontrollen nå har 16 % lengre batterilevetid er folk fortsatt ikke like fornøyd med den som den eldre Xbox 360 kontrollen. Fasongen og størrelsen er endret, mens PS4 kontrollen har blitt større til folkets glede. Slagordet «Power to The Players» har virkelig Sony klart å formidle med den sterkeste spillkonsollen på markedet. Vis du vil ha en konsoll for Multitasking og TV-titting burde du kanskje gå for Xbox One. Med et smart og avansert nesten Windows opplegg er dette den beste maskinen for ikke-gamere. Prisen på de to konsollene varierer med sjokkerende 400kr hvor Xbox One koster rundt 3900kr og inkluderer Kinect, mens PS4 ligger på 3500kr.

Spillefølelsen
Det aller viktigste når du skal kjøpe en konsoll, verken om det er PS4 eller Xbox One er spillene som kommer ut til de forskjellige konsollene. De fleste spillene kommer ut til begge konsollene, men så finnes det jo de spillene som er eksklusive til den ene konsollen. Med titler som Halo og Titanfall som er eksklusive til Xbox. Disse spillene har fått mange til å velge Xbox fordi de syntes spillene er bedre. PS4 derimot har titler som Drive Club og KIllzone Shadow Fall. Selv om både Xbox og PS4 kan begge spilles i 1080p har Xbox valgt at noen spill som Call of Duty Ghost til og bare kunne spilles i 720p som har blitt veldig mislikt av Xbox og Call of Duty fans. Det å betale for å spille online er noe helt nytt for PlayStation som med PS4 tvinger folk til å kjøpe PlayStation Pluss for og i det hele tatt kunne knytte seg til online serverende. For Xbox brukere er dette ikke noe nytt, de har alltid betalt for Xbox Live som gjør at de kan spille online. Selv om begge konsollene forlanger betaling for online er PlayStation Pluss billigere og du får ett gratis spill i måneden.

Konklusjon
I konklusjon vil jeg si at begge konsollene er veldig gode på sine egne forskjellige måter. Den ene mer for TV opplevelsen og den andre for spilleopplevelsen. Selv har jeg intervjuet Simen (14) som går i 9. Klasse på Lurahammaren Ungdomsskole om hva han syntes ar blitt bedre med det PS4.

Jeg syntes at PS4 er bedre enn PS3 fordi de har gjort mer praktiske ting slik som aux input på kontrollen som kan brukes til å plugge inn hodetelefoner. Og grafikken er mye bedre på PS4 enn PS3.

Uansett hvilken konsoll du ender opp med, har du fortsatt skaffet deg en utrolig konsoll. Men som vinner av konsollkrigen må jeg vell gi seieren til PS4 med dobbelt så mange salg som Xbox One.