ANNONSE
ANNONSE

Betal skatt med et smil

Her bestemmer de hvor mye skatt du skal betale. Foto: Parmida Farbood

Vi har tatt en tur til skatteetaten i Stavanger. Der snakket vi om skatten for personer som bor i Norge, skatten til artister som kommer til Norge og som bor i Norge, og hva skattepengene blir brukt til i samfunnet vårt.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2014 kl 13:52

Skatt for samfunnet i Norge
Inntekten av skatt i Norge hvert år er ca. tusen-milliarder kr. Det er ganske mye penger, men vis du tenker deg alt det skattepengene blir brukt til er det kanskje ikke så mye.
Er skatten viktig for samfunnet vårt? Ja, hvis vi ikke hadde hatt skatt i Norge hadde vi ikke hatt fellesløsninger. Vi måtte ha betalt for alt selv, f.eks. veier, trafikklys, skole og masse annet som er gratis for oss i Norge. Noe som Norge har som mange andre lang må betale for er gratis sykehus. I Norge trenger vi ikke å betale hvis vi blir innlagt på sykehuset, men i Amerika så må du betale for sykehuset selv.
Hva blir skattepengene brukt til? Skattepengene blir brukt til nesten alt du kan tenke deg. Alt det offentlige er betalt av skattepengene. Lønnen til de som jobber blir betalt av skattepengene også teater, idrettslag og alt som blir brukt i fellesskap betales med skattepengene.
Skatt for personer som bor i Norge
Hvor mye skatt må folk i Norge betale? Det er ca.28 % av det du tjener. Men det som er greit er at hvis du ikke tjener så mye trenger du ikke å betale fult så mye som de som tjener mer, og hvis du tjener over en halv million i året så må du betale noe som kalles toppskatt.
Hva skjer med folk som ikke betaler skatt, blir de straffet? Ja, de får et brev i posten. Hvis du har fått brev i posten, men fortsatt ikke betaler får du lønnstrekk, hvis du ikke har lønn så tvangselger de noe som er så mye vært som det du skylder. Det er jo noen folk som lurer seg unna og da kan de i verste fall bli satt i fengsel.
Er det forskjell på nordmenn sin skatt og folk som oppholder seg i Norge midlertidig? Det er kanskje mange som tror at det er en forskjell, men det er faktisk ikke det. Det er helt lik skatt som det samme nordmenn gir.
Artist beskatning
Hvem går under artist beskatnings loven? De som går under artist beskatningsloven er de som kommer fra utlandet til Norge for å gjøre en opptreden. For eksempel da Justin Bieber kom til Norge måtte han betale skatt og han måtte betale 15 % av det de tjener. Også idrettsutøvere går under artist beskatningsloven.
Er det forskjell mellom skatten til artister som bor i Norge? Nei, det er faktisk ikke det. De blir behandlet på samme måte som vanlige folk.
Det var veldig kjekt å få dra til skatteetaten, og få intervjuet noen der, og vi har lært masse nytt, som hvor viktig skatt er for samfunnet vårt, og hvor avhengig vi er. Dere ser kanskje annerledes på skatten, og har kanskje mer lyst til å betale skatt neste gang.