Dansegruppen i 9.trinn

Her er de klare til å begynne dansen. FOTO: Liza Bachalova

Kulturuken på Lurahammaren ungdomskole er i gang, og alle gleder seg til torsdagen når selve forestillingen kommer til å skje. Vi intervjuet to elever fra dansegruppa: Tommy(9d), Hedda(9b), og læreren deres Elizabeth. De hadde mye å gjøre, men vi klarte å få deres oppmerksomhet for å spørre dem et par spørsmål.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2014 kl 09:44

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Smilende dansere har det kjekt. FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Læreren til Dansegruppen smiler bredt mens hun svarer på spørsmålene våre. FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Opp med hendene og fly! FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Shake it up! FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Klar, ferdig, gå! FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Tommy og Hedda; skal vi danse? FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Poser! FOTO: Liza Bachalova

Kulturuken er selvfølgelig noe hele skolen, familie og kjente ser fram til. Men for at det skal bli supert, og for at alle skal bli fornøyde, har elevene stort ansvar og mye å tenke på. De må gjøre det de skal og ikke tro at kulturuken er uken der de kan bare slappe av.

Det blir mange gjester, som vi håper, og det betyr at det blir flauere for den eleven som kommer med ingenting, eller noe han/hun ikke har øvd på.

Lurahammaren har kulturuke hvert år, og hver gang er det nytt og fengende tema. Denne gangen er det Fly med Lurahammaren.

Vi møtte Elizabeth i gangen og spurte henne om et intervju. Sammen med Trine og Malene underviser hun denne dansegruppa som bare inneholder elever fra 9.trinn.

Alle vi tre er lærere for både denne dansegruppa, den i 8.trinn og 10, pluss den indiske som er en blanding. Vi går rundt og hjelper dem om de trenger det.

la hun til.

Hva gjør de i dansegruppen?

De finner på egne koreografier. Altså det heter koreografi når du lager en dans.

Elizabeth forklarte oss hva koreografi er, det er ikke rart siden hun er en lærer.

Hva hjelper du dem med? Hva er oppgavene dine?
Hun hørte godt etter spørsmålene og svarte med det samme:

De finner på dansene selv, men jeg sier ifra hvis jeg ser at det er noen bevegelser som burde bli endret. Kanskje de burde gjøre noen bevegelser tydeligere eller kanskje de må bli mer koordinerte, det kan jeg fortelle dem og prøve å hjelpe.

Vi spurte deretter om hun syntes det var vanskelig å undervise dansegruppen. Hun svarte at det egentlig var ganske greit, men det kunne av og til bli konflikter mellom gruppene. I begynnelsen var det mange konflikter mellom "dramaqueens", men det går fint nå. Det fikk henne og oss til å fnise litt, det var tydelig at atmosfæren i dansegruppen var like god.

Og det siste spørsmålet er: Kan du beskrive denne gruppen med ett ord eller et kort sitat?
Svaret hennes var

ENGASJERTE

hun mente at dansegruppen var veldig engasjerte og gledet seg til torsdagskvelden.

De blir engasjerte fordi de vet at de skal fremføre det på en scene foran mange mennesker, både foran de de kjenner og dem de ikke kjenner. De vil ikke flaue seg ut foran publikumet, og få dem til å kjede seg - derfor prøver de så hardt de kan.

Vi sier tusen takk til Elizabeth og går bort til elevene Tommy og Hedda for å høre deres mening.

De så spente ut mens vi stod der ute i gangen foran klasserommet der de har trening og var klare til å starte intervjuet.

Første spørsmålet var hvorfor de valgte akkurat denne gruppen, fordi det er mange andre de kunne ha valgt mellom. Det begge ble enige om var at dansing er det de gjør til vanlig, det er en del av fritiden deres, og fordi det er hobbyen deres som de er veldig glad i. De så meget glade ut mens de snakket om hvor kjekt de syns det er å danse.

Da jeg spurte om de hadde tenkt å ta dans neste år også, svarte de "Nei" i kor.

Jeg har lyst til å være med på kor neste gang, fordi på dans må vi øve seks timer om dagen. Det er litt kjedelig syns jeg.

svarte Tommy.

Du blir fort sliten og noengang må vi kanskje øve etter skolen også.

Fortsetter han. Tommy mener at de ikke får like mange pauser på dans som på kor. Sist år var han nemlig i kor, og der ble han kjent med flere elever enn denne gangen. Nå er han bare sammen med de som er på gruppa hans, og de kjenner han jo fra før av.

Hedda forklarte også hvorfor hun ikke ville ta dans neste år:

Jeg skal ta cafe neste gang fordi da får vi mer fr.... Nei, jeg skal ta Foto...!

Hedda var veldig usikker på hva hun skulle velge, med det hun var fast bestemt på å ikke ta var dans.

Sist år ville jeg bli med på dans, men kom istedet for på kor, men jeg fikk uansett bli med på en liten dans med dansegruppa.

Blandet Tommy seg inn.

Når jeg spurte om hva de syns var kjekt i kulturuken i forhold til vanlige skoledager svarte Tommy med en gang:

Lov å bruke mobil.

Hedda la til at det var mer chill og leksefri.

Noen elever avbrøt oss og sa at Hedda og Tommy måtte komme og ta en liten dans med dem, men Tommy sa at de måtte vente. Eleven kikket på oss og spurte hvor mange spørsmål det var igjen, vi svarte bare noen få. Eleven nikket og gikk inn til dansegruppen igjen.

Tommy fortsatte med å svare på spørsmålet:

Selv om vi har det kjekt med å danse, hjelper vi noen samtidig, det er ganske kult. Vi får være med venner og gjøre det vi liker.

Hvordan ble dere enige om musikken? var det neste spørsmålet. Begge svarte at det var uenigheter med lærerne i begynnelsen fordi de bestemte gruppene, så ble de sure og bestemte musikken selv. Hedda sa det med lav og litt usikker stemme, men smilte kjapt etter det.

Men vi har ordnet opp i det nå.

la Tommy fort til.

Hva syns dere gruppen mangler? For eksempel bedre lys, større rom, samarbeid eller mer tid?

Mer tid og speilrom!

svarte Hedda bestemt.

Det er litt slitsomt at vi må danse seks timer i bare fem dager. Hvis vi for eksempel skulle danse to timer over en lengre periode ville det hjulpet litt.

Svarte Tommy mens han så på Hedda om hun var enig, det var hun.

Hva ville du tenkt deg å gjøre resten av tiden da?

Vi kunne godt hjulpet de andre gruppene, eller samle penger

var det Tommy sa med et smil.

På det siste spørsmålet om hva de syns var det kjekkeste ble Hedda og Tommy enige om at det var det at man hadde mer fri tid, å danse og finne på koreografi.

Etter det begynte de å posere for vår kameramann som med glede tok bilder

Kulturuken kommer snart, og alle gruppene gleder seg til å endelig vise hva de har gjort hele uka!