Er du avhengig av Facebook?

40 prosent i aldersgruppen 18-25 svarte ja på spørsmål om de er avhengige av Facebook FOTO: Hanna Vestly

Facebook bruken øker raskt, og nettstedet er blitt en verdensomspennende besettelse. Gjennomsnittet på daglige brukere i mars 2012 lå cirka rundt 526 millioner. Gjennomsnittet av bildeopplastning til Facebook lå rundt 300 millioner bilder som hadde blitt lastet opp hver dag i de tre månedene som endte 31. mars 2012.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Avhengighet FOTO: Hanna Vestly

Se bildet større

Den offisielle Facebook logoen

Se bildet større

FOTO: Hanna Vestly

Se bildet større

FOTO: Hanna Vestly

Se bildet større

FOTO: Hanna Vestly

Bruker jenter for mye sminke?

Nå lever vi en verden hvor sminke eksisterer, den fins i tonnevis. Jenter tyr til sminke for å gjemme urenhet, og rett og slett for å se bedre ut. Vi har derfor valgt å intervjue mennesker i alle kjønn for å få vite hva de synes om sminke.

Folket er enig i at litt sminke er fint, men at jenter fort kan få litt mye i ansiktet sitt.

Mads mener at sminke er fint i en viss grad, det er ikke fint når du ser sminken ligge som en maske utpå huden.

Hvorfor er det slik at guttene ikke liker jenter med for mye sminke? Gjennomsnittet av guttene mener at hvis jenter bruker mye sminke kan vi ikke gå etter

natural beauty.

Noe er sant, noe er løgn

I kosmetikkbransjer gjør selgere alt for å tiltrekke kjøpernes øyne. Mye av hva det som blir sagt om sminke er bare løgn. Noen kosmetikkprodukter inneholder palmeolje, dette er ikke bra for huden din, i tillegg til at det ikke står hva produktet inneholder. Kosmetikkbransjer lurer deg med ord til å få deg fristet til og kjøpe produktet.

Fordeler og ulemper

Sminke kan forandre utseende ditt til å se bedre ut, det finnes forskjellige produkter som kan hjelpe til ved at f.eks., øyene dine kan bli større, leppene kan bli større og mer fyldige osv. Sminke kan få deg til å se eldre ut, og yngre. Ulemper ved sminke er at hvis du er avhengig av det kan det fort bli dyrt. Skal man ha det beste merket må man være villig til å betale for det, i tilleg til at det krever tid. Hvis du ikke klarer og påføre sminken skikkelig vil sminken få deg til å se verre ut, enn å få deg til å se bedre ut.

Det fins tusenvis at jenter der ute som føler at de må sminke seg for å se bedre ut. Sminke seg ekstra mye til fest,men det er ikke det de fleste tenker eller bryr seg om. Et av spørsmålene i intervjuet var : Hvis du kunne valgt å bo i en verden uten noen sminke, ville du da bodd i den? Eller ville du bodd i denne verdenen der jenter ikke får nok av sminke? Noen jenter svarte selvfølgelig at de ikke kan leve uten sminke, men gjennomsnittet av gutter og jenter ville bodd i den verdenen uten sminke.

Et av de landene i verden med flest Facebook-brukere i forhold til innbyggertallet er Norge. Fire millioner nordmenn har opprettet en profil på Facebook siden høsten 2006.
40 prosent i aldersgruppen 18-25 år har svart ja på at de syns de er blitt avhengige av å være på Facebook. Blant dem mellom 13 og 17 år har 37 prosent svart det samme.

Kvinner oftere avhengig av Facebook?
Ny norsk forskning på Facebookavhengighet viser at kvinner er mer disponible for å bli avhengig av Facebook. De som har en tendens til å være litt engstelige, sosialt usikre og bekymre seg en del har en større sannsynlighet for å bli avhengige av Facebook. Resultater viser at kvinner og yngre brukere av Facebook har større sjanse for å bli avhengige enn andre. Andre studier viser også de samme tendensene. Også de som er veldig utadvendt og preget av mye energi og positive følelser kan skårer høyere på Facebook-avhengighet. Dette er personer som er så sosiale i utgangspunktet og da bruker Facebook som en ekstra kanal i tillegg til andre ulike kanaler for å kommunisere og uttrykke seg selv på.

Kjønnsforskjeller
Unge gutter blir avhengige av forskjellige spill. Mens jenter blir avhengige av nettsamfunn, som for eksempel Facebook. Det er nemlig trekk ved Facebook som gjør det lett å bli avhengig. Jenter er generelt mer aktive enn gutter på nettsamfunn. Hovedforskjellen er at jentene bruker nettsamfunnet til chatting, og sosialisering, mens guttene sjekker oppdateringer, og eventuelt diskuterer et eller annet og går ut igjen.

På Lurahammaren svarte fire av fem ungdommer ja på spørsmålet om de var avhengige av Facebook. De fleste ungdommer bruker dette sosiale nettstedet til å sjekke oppdateringer, og snakke med vennene sine.