Et lite piff i skolehverdagen

FOTO: Victoria Langeland

Etter sommeren 2014 bestemte staten seg for å fjerne gratis frukt ordningen på alle ungdomsskoler. Dette var fordi den nye statsministeren, Erna Solberg, mente at pengene skulle brukes på andre ting. Hva synes elevene om dette? Bør staten innføre gratis frukt ordningen igjen, eller er den unødvendig? Svarene får du her.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Intervju om fruktordning.
Vi tok en prat med elever og rektor om hva de synes om at skolefrukten har forsvunnet.

Se bildet større

Celine 10B var veldig fornøyd med skolefrukten på Lurahammaren! FOTO: Victoria Langeland

Se bildet større

Hvem vil ikke ha et stort, ferskt, grønt eple helt gratis i en ellers travel hverdag i skoleuka? FOTO: Victoria Langeland

Det er mange meninger i forhold til at skolefrukt-ordningen på ungdomsskolene har blitt fjernet. Skolefrukt-ordningen gikk ut på at hver elev på ungdomsskolen skulle få en gratis frukt hver dag i 3. time. Grunnen til dette var at elevene har dobbeltimer, og det blir lenge å vente fra klokken halv 9 til 12 før de får spise. Dette var et svært populært tiltak, og mange hang med geipen da beskjeden kom om at skolefrukten skulle bli kuttet ut.

Verdt pengene?
De aller fleste mener at skolefrukten hjalp elevene til å holde konsentrasjonen oppe til matpausen, og etter hvert ble det en helt vanlig del av skole hverdagen. Da var det veldig uvant da den plutselig ikke var der lengre. Alle som ble intervjuet har nesten bare positive ting å si om ordningen, og kvaliteten på frukten var som regel upåklagelig. Lærerne var også positive til ordningen. Ofte lå det igjen frukt til overs, og da var det lærerne det gikk til.

Vi fikk fersk og god frukt, som om vi kunne kjøpt den i butikken selv

Intervju
I intervjuet (som er den videoen du ser oppe til høyre) har jeg spurt 8. klassinger om hva de tenker om ordningen. De som begynte i åttende til høsten 2014 har nemlig ikke fått oppleve dette gratis frukt initiativet. Rektor ved Lurahammaren, Paul B. Næsse, slo jeg også av en prat med.

Det er ingen tvil om at skolefrukten er dypt savnet, og at den ga elevene den lille ekstra motivasjonen til å prestere sitt beste på skolen. Heldigvis har politikerne begynt og tenke på om det var en tabbe å ta frukt-ordningen ut av skolen.

Hvem vet, kanskje vi ikke har sett det siste til skolefrukten på Lurahammaren ungdomsskole.