Fienden i samme hus!

Stridsvogn ved Arquebus Museum i Tysvær. FOTO: Aleksander Porten Hemnes

Året var 1940 og den forferdelige andre verdenskrig kom til Norge. Helga Hemnes (85) var bare 11 år da tyske soldater stormet inn i landet og gården deres, men dette var bare begynnelsen på fem forferdelige år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2014 kl 22:07

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Helga Hemnes. FOTO: Aleksander Porten Hemnes

Se bildet større

Kanonstilling ved Steinsfjellet. FOTO: Aleksander Porten Hemnes

9. april 1940 skulle være en helt vanlig dag, men det ble den ikke. Tyske nazister stormet Norge og andre verdenskrig startet. Den norske regjeringen rømmet til England og Amerika. NS partiet som var forrædere og norske nazister styrte Norge sammen med tyske nazister.

Helga Hemnes var 11 år da det forferdelige og uventede skjedde. Unge Helga satt og så ut vinduet da tyske soldater okkuperte gården og delte den i to. Familien måtte ha pass med seg for å jobbe med dyra på den andre delen av sin egen gård. De hadde 6 kuer så de hadde melk og kunne lage fløte, og rundt 50 sauer til ull og noen høner så de fikk egg. Det ble bygget to store brakker til nazistene, en offiser brakken rett utenfor gården. Brakkene ble bygget av nordmenn.

På et fjell som ligger mellom Skåredalen som Helga bodde i, og Haugesund var det kanonstilling så det var vanskelig å komme seg til byen, men de måtte til byen for å få tak i svarte rullegardiner. De svarte rullegardinene måtte alle ha for at de engelske bombeflyene ikke skulle se dem. Da bombealarmen gikk måtte de løpe og gjemme seg i jordkjelleren til naboen. Det kom bare to engelske bombefly over Haugesund, men det gikk gale den ene gangen. En uskyldig norsk jente ble truffet av en bombe og døde dessverre.

Skolen ble også overtatt av nazister og de hadde bare ett rom til skole i fem år! Det var også vanskelig med mat, drikke og klær. Alle fikk utdelt et rasjoneringskort. Et rasjoneringskort var et slags bevis som de måtte ha for å kunne kjøpe det de skulle. Sukker var veldig vanskelig å få tak i. Alle radioer ble også samlet inn, men en nabo som het Petter Krig hadde en radio som han gjemte i høyet. Far til Helga, Ole, hadde gjemt en hagle i en takluke på loftet som bare han og Helga viste om. Han gjemte også mel i høyet. Mel var også ulovlig. Dette kom i avisen.

Det var vanskelig å dele hus med tyske soldater

sier Helga, men hun lærte litt tysk og forstod etter hvert hva de sa. Han ene soldaten i huset likte heller ikke det og var lei av krigen og til slutt så kutten han seg i pulsen på armen. Hanna, mor til Helga, ville ikke at han skulle dø så hun hjalp han og fikk han på sykehuset.

Selv om krigen var en vanskelig tid for alle så lærte de seg mange triks og ble kreative. De laget sko av papir og fiskeskinn, potetmel lagte de av raspet potet som sto i noen dager. De tovet saueull og laget innesko og de laget mange andre ting.

Som sagt var det en vanskelig tid og det var ikke noe de kunne gjøre. De kunne jo ikke bare rømme. Det var tyske soldater i hus og gårder og de marsjerte i gatene overalt, men det var ikke bare tyske nazister. Vidkun Quisling var en norsk nazist og tok makten i Norge. Han ble dømt til døden for forbrytelse mot den militære straffelovs i 1945. Det samme året som andre verdenskrig var over. Det var mange fester etter krigen for å feire at de var endelig fri igjen. Alle feiret og var glade.
Endelig fri!