Fly med Lurahammaren

Lurahammaren våkner til live en tåkefylt mandagsmorgen. FOTO: Sandra 9. klasse media Lurahammaren

Hvert år har Lurahammaren ungdomsskole en kulturuke der samtlige elever og lærere står på for å skape et førsteklasses arrangement der foreldre, slekt og andre interesserte er velkomne. Vi har tatt en kikk på tanker rektor Paul B. Næsse gjør seg rundt kulturuken, og vi ser litt på Hei Verdens satsningsområde i forhold til den støtten de mottar i forbindelse med arrangementet.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Intervju med Rektor Paul B. Næsse
Rektoren på Lurahammaren ungdomsskole besøkte vårt studio for et kort intervju om årets kulturuke.

Se bildet større

Rektor Paul B. Næsse ser lyst på en uke med utfordringer. FOTO: Sandra 9. klasse media Lurahammaren

Se bildet større

Hei Verden mottar overskuddet fra kulturuken. Hei Verden har en visjon om skole for ALLE barn. FOTO: Offisiell logo

Se bildet større

Hvert dansetrinn skal øves inn før forestillingen. FOTO: Sandra 9. klasse media Lurahammaren

Se bildet større

Her skal ingen gå sultne. Gjengen på kjøkkenet står på for at kafeen skal ha nok å servere på torsdagskvelden. FOTO: Sandra 9. klasse media Lurahammaren

Se bildet større

Et kjapt "selfie" bilde før gutta boys vender tilbake til arbeidet. FOTO: Sandra 9. klasse media Lurahammaren

Kulturuke

I disse dager er Lurahammaren ungdomsskole i full aktivitet med den årlige kulturuken. Årets forestilling har fått navnet «Fly med Lurahammaren». Elever og lærere får en full uke til å arbeide med alt fra sang og dans til arrangering av loppemarked, mat-servering og media-dekning. Uken avsluttes med en underholdende kveld der familie, venner, naboer og de-som-vil er velkomne til et godt show, god mat og en rekke andre spennende aktiviteter. Torsdag 3. April braker det løs.

På spørsmål om hva rektor Paul Næsse synes er mest hyggelig med kulturuken var det ikke tvil.

Det aller kjekkeste er selveste finalen. Det kommer masse folk, både foreldre og andre, og alle ser ut til å trives.

Pengene går til Hei verden. Hva synes rektor om dette.

Som skoleleder er det hyggelig å vite at pengene går til å bygge skoler til elever som virkelig trenger det. En kan stole på Hei Verden og pengene går til å gi støtte til barn i mange deler av verden.

Hei verden

Utenom at elevene skal få en full uke til kreativ utfoldelse er ett av hovedmålene å samle inn penger til «Hei Verden» som er en skolerettet informasjons- og bistandsorganisasjon som er livssynsnøytral og politisk uavhengig, med verdigrunnlag i FNs barne- og menneskerettighetskonvensjoner. Deres visjon er «skole for ALLE barn». Lurahammarens bidrag i år går i hovedsak til «Undervisning på eget språk».

I Peru jobber Hei Verden med å videreutdanne lærere og å utvikle lokalt pensum og nye lærebøker og undervisningsmetoder. Gjennom tospråklig og interkulturell undervisning får barna lære på en måte som er tilpasset deres språk og kultur. Hei Verden har 41 skoler de jobber med i Peru (alle i Cuzco provinsen)

Målet for i år

Lurahammaren skyter hvert år for å samle inn mer penger enn det foregående året, og dette gjelder også i år. I fjor ble det samlet inn 113 500 kroner til et prosjekt i Zambia. Elevene ble spurt om hvor mye de ønsket å samle inn i år, og til slutt endte de opp med 120 000 kroner. Da blir det spennende å se om dette lar seg gjøre. Alt overskudd fra billett-salg, mat-servering, loppemarked og mye mer går til Hei Verden, og elevene jobber utenom dette aktivt med innsamling av penger i bøsser og utplassering på flere lokale arbeidsplasser.

Hva synes elevene?

Vi tok en liten spørrerunde for å se om elevene setter pris på en uke uten vanlig skolearbeid. Kanskje ikke så overraskende fikk vi 100% svar at dette var noe de satte pris på.

Fantastisk

Spennende

Kjempegøy

... var ord som gikk igjen.

Elevene setter pris på kulturuke av forskjellige grunner.

Det er kjempegøy. Jeg elsker å spille i band, og får her mulighet til det.

Ja, det er kjempekult, vi samler inn mye penger til andre land

Vi synes det er gøy og lærerikt

Det er ikke tvil om at kulturuken er en travel periode, men elevene ser i alle fall ut til å synes at vi kunne ha kulturuke hele året. Kanske kulturMÅNED blir løsningen framover?