Fra visepresident til fengselsfugl

 

The Shawshank Redemption er en rørende dramafilm om en ung velstående mann, som må tilbringe deler av livet sitt i fengsel, etter å ha blitt uskyldig dømt. Han blir dømt for drap på sin kone, og hennes nye kjæreste. Livet hans endres drastisk, og i fengselet må Andy, som er hovedpersonen vende seg til et helt nytt samfunn han aldri har sett maken til.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

The Shawshank Redemtion Trailer

Se bildet større

Tim Robbins i hovedrollen som Andy Dufresne FOTO: google

Se bildet større

Andy og Red FOTO: google

Se bildet større

Shawshank-fengselet FOTO: google

The Shawshank Redemption ble gitt ut i 1994, og ble regissert av Frank Darabont. Frank har også regissert kjempe hiter som The Green Mile og King Kong. Filmingen tar plass i USA, men handlingen foregår i Shawshank-fengselet i Storbritannia. Filmen er utgitt av Warner Bros. Pictures, som er en av verdens mest kjente filmprodusenter. Filmen er også rangert som nr. 1, på IMDb topp 250 filmer gjennom tidene-liste, og har fått svært god kritikk. Hvis du lyst å se en drama film som rører deg til tårene, da er dette den rette filmen!

Andy finner ut at hans kone er utro. Han blir svært lei seg, men også veldig nysgjerrig. Han ligger klar i bilen som står parkert utenfor huset hennes for å spionere på den nye kjæresten. Han har også med en pistol. Pistolen er bare der for å skremme, men det viser seg å ikke være så smart. Han blir til slutt lei av å vente på kona, og hennes nye kjæreste, så han drar hjem. Samme natt blir begge skutt med den samme pistolen. Andy har ingen forklaring, og blir dømt til livstid for drap, på sine påståtte drapsofre.
I Shawshank-fengselet prøver Andy å renvaske navnet sitt, og fortsette med de egenskapene han alltid har hatt. Andy var nemlig en ung velstående mann, med en sikker jobb som visepresident i en bank. Han var også en veldig ryddig type, som holdt god orden på ting.

Man kan si at filmen har flere likeverdige historielinjer. I filmen følger vi Andy som må tilpasse seg et helt nytt samfunn, og et helt nytt miljø han aldri har opplevd før. Filmen følger også blant annet Morgan Freeman som spiller Ellis Boyd Redding, eller Red som han blir kalt i filmen. Red blir en av de største støttespillerne for Andy. Andy er mye for seg selv til å begynne med, men åpner seg mer og mer, jo lengre han vender seg til fengsel livet. Red og Andy binder tilslutt et veldig sterkt vennskap og blir gode støttespillere for hverandre.

Presentasjonen av karakterene er noe å legge merke til. I hovedrollen, Andy Dufrense, finner vi Tim Robbins. I filmen klarer han virkelig å få til en bra karakter. Han er akkurat den typen som bare ikke passer i et fengsel. Han er alt for smart, og ville aldri brutt noen regler. Han får veldig bra fram frustrasjonen og følelsene til Andy. Som Andys kompanjong finner vi Morgan Freeman, eller Red som han blir kalt i filmen. Han passer perfekt inn i denne rollen. Han klarer virkelig å få fram en karakter som blir straffet hardt og rettferdig, fordi han gjorde noe galt da han var ungdom. Han greier også å få fram hvor mye han angrer, og at mennesker i fengsel er helt vanlige mennesker som også har noe godt inni seg. Som fengselsdirektør finner vi Bob Gunton. Bob er slem med fangene, og han driver svart med pengen som tas inn i fengselet. I filmen får han frem denne karakteren enormt bra, og rollen passer han perfekt. Han er en litt eldre rolig mann, som har et enormt temperament.

Får å få denne fengselsfilmen mest mulig dramatisk, har regissøren brukt mange virkemidler. Noen av dem er eksempel bruken av omgivelser. Shawshank fengselet er gammelt og slitt, og ser nesten ut som en konsentrasjonsleir. Regissøren har også brukt mye nærbilder, for å få fram de triste ansiktsuttrykkene. Når det gjelder fargebruken i filmen, er det mye svart-hvitt. Dette er også et virkemiddel for å få fram elendigheten og de triste omgivelsene i fengselet.

Temaer som blir tatt opp i filmen er om hvordan det er å leve i et fengsel, hvor urettferdig livet kan være og om hvorfor du aldri må miste håpet. Dette bygger filmen rundt og det gjør filmen svært spennende.

Denne filmen treffer rett og slett på alt. Den kan være trist til tider, og det kan hende det kommer noen tårer her og der, men alt skygges over av alt det positive, spesielt i slutten. Den er så dramatisk, men likevel mister du aldri håpet. Dette er en film du garantert aldri vil glemme. Du kan se den om og om igjen, uten å bli lei. Den er så detaljert og rørende at du aldri blir lei underholdningen!