ANNONSE
ANNONSE

Gamle løver og en tåre i øyekroken

Cover på Secondhand Lions

Secondhand Lions er en varm og rørende film om en ung gutt som må tilbringe sommeren sammen med et par aldrende og ikke så lite fiendtlige gamle onkler. Etter å ha tilbrakt sine første år sammen med en noe uansvarlig enslig mor blir et liv på landet med dyr, historier og eventyr noe han aldri før har opplevd.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Secondhand Lions ble regissert av Tim McAnlies, en regissør som har prosjekter som The Iron Giant og Smallville serien på samvittigheten. I dette tilfellet forteller han historien om Walter som blir etterlatt hos sine to onkler mens moren drar for å fokusere på seg selv. Livet på den nedslitte og støvete gamle ranchen blir med på å gi den den spinkle gutten et nytt syn på livet.

Man kan si at filmen har flere likeverdige historielinjer. Vi følger Walter som får utvikle seg i et miljø han aldri har opplevd før. Vi får også følge de to onklenes eventyr i fortiden gjennom historier som Walter får høre. Onklene har masse rykter som svirrer rundt seg, og vi vet aldri om historiene faktisk er sanne eller ei. Den tredje historien er om onklene i nåtid, to slitte løver som har levd livet til det fulle og har slått seg til ro for å vente på døden. Alt i alt er det en film som er full av innhold på mange plan. Noe vi kan forstå når forfatter/regissør uttalte dette om historien i filmen:

I’ve been a writer for fifteen years in Hollywood and I had all these pent-up things I wanted to say

Det er vanskelig å fastsette hvilken sjanger denne filmen tilhører. Den har definitivt elementer fra drama-sjangeren og tårene presser på flere plasser i filmen. Samtidig har filmen flere elementer fra komedie sjangeren og action sjangeren. Alt i alt blir dette sammenlagt en fargerik reise gjennom en opplevelsesrik sommer som vi deler med hovedrolleinnhaver Walter.

I rollene som de to onklene har vi Michael Caine og Robert Duvall, to ikoner for de av oss som har sett film i noen år. Begge er skuespillere som har spilt i et utall av filmer og forskjellige roller helt siden 50 tallet. Regissøren kunne ikke funnet to skuespillere som bedre passer rollen til to gamle løver som fortsatt har nok klo og tann igjen til å måle seg mot en hvilken som helst ny skuespiller. Michael Caine måtte til og med legge sin engelske aksent på hyllen og snakke med en fet texansk stemme i denne rollen.

Haley Joel Osment spiller rollen som Walter. For mange av oss er han mest kjent for sine barneroller i filmer som Forest Gump eller den noe nifse Den sjette sansen. Han mestrer å spille en nybakt ungdom, og det at han er midt i stemmeskiftet skader heller ikke. Gjennom filmen får vi bli med på å se Walter vokse og utvikle seg. Han kommer fra en livssituasjon der han har levd alene med en mor som nok ikke har vært til å stole på. Gjennom livet på landet ser vi en gutt som vokser og ser at livet inneholder mer farge enn han var klar over, og litt etter litt ser vi også en gutt som nærmer seg det å være en mann.

Dette er en familiefilm som kan anbefales for alle aldre.