Har IKEA fortsatt en plass i våre hjerter?

Dette er et bilde av Ikea (Forus). Bildet er tatt en søndags kveld av Marianne. FOTO: Marianne 8. trinn media Lurahammaren Ungdomsskole

IKEA er en av verdens største møbelkjeder. Mange vet ikke hvordan IKEA var i starten, eller hva de solgte, men det var noe helt annet en hva det er i dag. Vi har intervjuet voksene om hva de synes om IKEA. Det de fleste sier at det er billig.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Ingvar Kampvard

Se bildet større

Jan Erik Timm (lærer på Lurahammaren ungdomsskole). FOTO: Marianne 8. Trinn Media Lurahammaren Ungdomsskole

Grunnleggeren av Ikea
Grunnleggeren av IKEA er Ingvar Kamprad. Han var bare 17 år gammel da IKEA ble stiftet i 1943. Navnet IKEA er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd er gården der Ingvar ble født, og Agunnaryd stedet der gården ligger. Han lagde en eierstruktur som ivaretar uavhengighet og langsiktighet. Dette er dermed grunnen til at en stiftelse i Nederland har eid IKEA-konsernet siden 1982. Inntektene deres kan bare investeres på ny, eller brukes til veldedige formål. Dette gjøres gjennom IKEA Foundation
Ingvar Kamprad, seniorrådgiver og grunnlegger sier:
«Jeg fant ut at aksjemarkedet ikke var et alternativ for IKEA. Jeg visste at bare et langsiktig perspektiv kunne sikre vekstplanene våre, og jeg ville ikke at IKEA skulle bli avhengig av finansinstitusjoner».

Hvordan var det i starten?
I starten var IKEA noe helt annet en hva det er i dag. I starten solgte de penner, lommebøker, rammer, klokker, smykker og nylonstrømper. Praktisk talt alt som Ingvar følte det var behov
Dette er et bilde av Ikea (Forus). Bildet er tatt en søndags kveld av Marianne Nygaard.
for, og som han kunne selge til lav pris. Det første møbelet ble introdusert i produktporteføljen i 1947.
Hvorfor er IKEA blitt populært?
I 1955 begynte selskapet å designe sine egne møbler, noe som ble svært populært. IKEA har etter hvert blitt berømt for å være nyskapende innen møbeldesign. IKEA var først ute med flatpakkete møbler. Dette har gjort at IKEA har kunnet selge møbler langt billigere enn mange av sine konkurrenter.

I oktober 2010 var det 316 IKEA-varehus i 38 forskjellige land. Av disse eier IKEA-konsernet selv 276 varehus i 25 land, mens de siste 37 varehusene eies av franchisetakere utenfor IKEA-konsernet i 17 land. De fleste ligger i Europa, ellers er varehusene plassert i Nord-Amerika, Asia og Australia.
IKEA er en svensk kjede av møbelvarehus med over 127 000 medarbeidere i 38 land. I Norge er det 6 IKEA butikker. De ligger ulike steder i landet, og en av dem ligger på Forus i Stavanger
IKEA-katalogen inneholder om lag 12 000 produkter. Denne katalogen er kjedens viktigste reklame, og dekker 70 % av IKEAs reklamebudsjett. Den blir trykket ca. 175 millioner eksemplarer årlig, og på hele 27 språk.

Åpningstider på Forus
Mandag- fredag: 10 – 22.
Lørdag: 10 – 20.
Restauranten: 09.30–21 (09.30–19)
Småland: 10–20

Hva synes folk om IKEA?
Det er blitt spurt mange folk om hva de synes om IKEA. Folk svarte ulikt, men noe var de enige om. Noen handler der ofte, mens noen handler der svært sjeldent. Folk flest handler på IKEA fordi det er billig. Hva folk pleier å kjøpe er ulikt. Noen kjøper batteri og pepperkakedeig, mens de fleste kjøper møbler. Det mange liker med IKEA er at det er billig, men også at de følger moten og at de er allsidige. Noen er misfornøyd med at det er kaos der. IKEA har også sin egen restaurant, der er det noen av kundene som spiser, men ikke alle er interessert i det. Det er også vanlig at folk som bor nær et IKEA bygg går og spiser middag der.
Nå har vi intervjuer Jan Erik Tim om hva han synes om IKEA:
Jan Erik Timm (lærer på Lurahammaren ungdomsskole).
Pleier du å handle på IKEA?
- Ja, jeg handler på IKEA av og til.
Jeg går der fordi det er billig.
Det jeg pleier å handle der er møbler, batteri og pepperkakedeig.
Det som er bra er at det er billig og moderne.
Det jeg er misfornøyd med er at de kunne vært mer miljøbevisste.
Jeg spiser ikke ofte på IKEA, men det hender en sjelden gang.
IKEA har kunder over hele landet. Folk fra nabobyer reiser til en IKEA butikk på dagstur for å få handle der, noe som er veldig positivt for kjeden. IKEA har hatt en lang fortid, og vi får håpe at fremtiden deres blir minst like lang.
Kilder: Wikipedia og IKEA.se.