Hvordan er det egentlig å være i et orkester?

FOTO: Iris 9. trinn media Lurahammaren Ungdomsskole

Interessen for instrumentet fiolin er ganske stor. I 2009 økte spesielt interessen for instrumentet hovedsakelig på grunn av Alexander Rybak som vant Eurovision med sangen «Fairytale» hvor han spilte dette instrumentet. I orkesteret Ung Symfoni i Sandnes er nemlig dette instrumentet det som er mest spilt blant barn og unge. Orkesteret inneholder ulike strykeinstrumenter fra fiolinfamilien som blant annet fiolin, bratsj og cello.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

FOTO: Iris 9. trinn media Lurahammaren Ungdomsskole

Starter du på fiolin hos kulturskolen havner du automatisk i et orkester, det første kalt Aspirantorkesteret. Deretter, etter et par år starter du i orkesteret Unge Strykere. Det er først når du starter på ungdomskolen du kan starte i Ung Symfoni om du har stor erfaring med instrumentet du spiller. Orkesteret består av omtrent 40 medlemmer fra alderen 13 til 19 år.

Hver tirsdag møter ungdommene opp til to timers spilletid som et orkester. Ungdommene spiller sammen før de deretter får en liten pause hvor de kan være sammen med andre medlemmer fra orkesteret.

Det finnes to ulike fiolinstemmer; førstefiolin og andrefiolin. Spiller du fiolin må du spille andrefiolin i to år før du kan hoppe opp til førstefiolin som oftest er melodistemmen. Orkesteret byr på ulike utfordringer fra sanger som krever en del øving hjemme samtidig som det byr på sanger som man lærer på et blunk. Sangene kan være fra kjente komponister som Antonio Vivaldi til sanger som er nylig utgitt som «The Fox» av Ylvis brødrene.

En kjekk opplevelse

Marie, et av de mange medlemmene i orkesteret startet i Ung Symfoni sent i 13 årsalderen. Hun har vært et medlem av kulturskolen i nesten 6 år og trives veldig godt som andre fiolinist. For henne er orkesteret en kjekk opplevelse med mer enn nok utfordringer.
- Det er noen ganger en del vanskelige sanger, men jeg stortrives mesteparten av tiden, sier Marie med et smil om munnen.

Dette syntes hun er det eneste negative med orkesteret. Ellers er opplevelsen både lærerik og morsom. Det anbefales da sterkt å starte på fiolin hos kulturskolen i Sandnes. Du lærer både et nytt instrument samtidig som du får sjansen til å bli med i et orkester der du vil få minner for livet.