Kokte speidere

KOKER SPEIDERNE: Riskaleiren fant et badekar da de kom til treffet. Det bruker de til å koke speiderne rene. Oppi badekaret ligger Trym Robberstad (11) FOTO: Ronja Vevle

Landstreffet for speidere foregår nå på Madla. Ung i Sandnes dro dit for å høre hvordan det var.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

VENNER: (fra venstre)Sandra Pedersen (13), Tove Karin Hansen (13), Lindy Elise Hansen (15) og Trine Sunde Dahl(12) er alle enig om at det kjekkeste med leiren er å treffe nye venner. FOTO: Ronja Vevle

Se bildet større

NEGLELAKK: Sivert Eidsvåg (12) (til høyre) ble kidnappet av en annen leir og tvunget til å gå med neglelakk. Her er han sammen med Aleksander Evensen (12) (midten) og Leo Fredsvik (12). FOTO: Ronja Vevle

Se bildet større

FREE HUGS: Skotteleiren liker veldig godt menneskene i Stavanger. Spesielt fenomenet hvor de går rundt og gir hverandre "Gratis Klem". Fra venste: Millie, Charlie, Harry og Lockie. FOTO: Benedicte Christensen

Se bildet større

BRA VÆR: Speiderne har hatt fint vær til nå. Det synes Ollie fra den skotske leiren er en bra ting. FOTO: Benedicte Christensen


Av: Hege Hamra (tekst), Ronja Vevle (tekst og foto) og Benedicte Christensen (tekst og foto)

På riskaleiren har speiderne et orginalt påfunn: et badekar som henger over bålet. De fant badekaret, og bestemte seg for å bruke det til å bade i.

Vi koker dem rene, forteller leder Elling Kåre Hansen. Hansen har to døtre i leiren som vi fikk snakke med.

Foreldrene mine møttes på en speiderleir, så det å begynne i speideren var nesten ikke noe valg. Før jeg begynte var jeg med dem på turer og leirer, forteller Lindy Elise Hansen(15). Hun og søsteren Tove Karin Hansen (13) er med i Riska speidertropp. De to jentene, Sandra Perersen (13) og Trine Sunde Dahl (12) var av de som har blitt kokt i badekaret.

Det ble veldig varmt, forteller Sunde Dahl.

Alene på haik
Jeg gleder meg mest til å dra på haik, forteller Sandra Pedersen(13).
Haik betyr at speiderene må ut på tur uten ledere og gå ca 10km på 24 timer. De sover under åpen himmel og lager maten sin selv.

Det er kjempe kjekt å være på leir. Det er gøy at vi får bygge ting og ta ansvar, så hvis vi faller eller ødelegger noe, er det vår egen feil. Det vi bygger bygger vi på bakken, før vi setter det sammen i luften, sier guttene i leiren.

Kidnappet
På leiren er det speidere fra hele Norge. Blant leirene finner vi også 1. Sandnes speider tropp. Sivert Eidsvåg (12) har flere historier å forteller.

Jeg ble kidnappet og tatt med inn i teltet til noen andre. Der tvingte de på meg neglelakk, forteller han. Til tross for at det hørtes alvorlig ut, forteller kompisene at han ble med frivillig.

Skotske speidere
Leiren er egentlig en landsleir for speidere i Norge, men speidere fra andre land er også med. Speidertroppen 11th Edinburgh North-East Scouts Scotland skulle tirsdag ettermiddag ut på haik. Vi fikk snakke med noen av dem før de dro. Speiderleiren har vært heldig med været. Dette har de skotske speiderne fått med seg, og en av favoritt tingene med Norge er det fine været.

Gratis Klem er et fenomen godt utbredt i leiren. Olli, den yngste av de vi snakket med spurte oss om kom bort og spurte på godt norsk: «gratis klem».

Når vi spurte dem om de kom til å komme tilbake til Norge fikk vi et kjapt og direkte svar fra Millie:

- Definetly!