ANNONSE
ANNONSE

Korps er noe spesielt!

Foto: Sanna 8D

Musikkorps er noe som er svært populært i Norge. Og den første moderne musikkorps oppstod på 1850-tallet i Preussen. Gjennom årene så har antallet korps øket med mange prosent. I forhold innbyggere i Norge så er Norge det landet i verden med flest aktive korpsmusikere.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2014 kl 14:01

Skolekorps
Noe som er svært populært for barn som er musikalske, er skolekorps. Skolekorps er for barn og ungdommer normalt i alderen 7-19 år. Barn og ungdommene går normalt til det lokale skolekorpset. Skolekorpsene tilbyr opplæring i instrument og drill for de som vil. Når elevene oppnår en alder av 15 kan man de begynne i et amatørkorps. Skolekorpsene i Norge er i stor grad foreldredrevet.

I forbindelse med skolekorps så har vi valgt å fokusere på Lura Skolekorpset.
Rogalands tredje beste skole korps (2014) ble kåret til Lura Skolekorps.Noe som var ganske skuffende for noen elever, fordi ifjor var de det beste korpset! Lura skolekorps har masse kjekke elever som kommer fra Porsholen Skole og Luraskole. Korpset blir beskrevet av elevene som GØY.
Dirigenten i Lura skolekorps heter Cleif. Og det er også han som tar de viktige valgene for gruppen. Men foreldrer og kan melde seg frivillig. I dette skolekorpset så kan alle begynne, så lenge du spiller et instrument som passer til korpset. Og i Lura sitt korps er det ca 30 elever som går dit. De har øvelser torsdager, halv seks til halv åtta. Men som oftest kommer elevene 30 min før øvelsen.

NMF
Norges Musikkorps Forbund er noe som er viktig for nesten alle Skolekorps. NMF er en mulighet for alle elevene, å vise frem hva de kan og talentet deres. NMF er et forbund som støtter alle skolekorps i Norge. Lura skolekorps har vært med i konkuranser og på de eventene de har arrangert. NMF er veldig likt noe som heter RM som står for «Rogalands Mesterskap» Der de kom på 3 plass. Alle som er med i disse eventene får som oftest med seg suvenier hjem, som skolesekker, visker og linjaler. Oftest så er alle skolekorps med på eventene som NMF arrangerer. Vi intervjuet en jente som kommer fra Luraskolekorps, og hun mente at det var veldig kjekt. Det hjelper også alle som har musikalske evner. Hun sier at alle gru-gleder seg, med et smil på ansiktet.

Hva heter du?

Jeg heter Solvei Yang

Du går på skolekorps, ikke sant? Når begynte du?

Ja, jeg går på luraskolekorps og jeg begynte når jeg ca va 11 år. Jeg begynte fordi jeg hadde hørt at noen av vennene mine hadde begynt, så jeg og ville prøve meg. Jeg angrer ikke at jeg gjorde det.

Kan du si noe posetivt om å være med på skolekorps? Og hva som et litt mindre posetivt?

Å gå på skolekorps er kjekt du lære ting, og får nye venner. Det posetivt. Men noen ganger så er det veldig stress, som foreksempel på 17 mai.

Hva spiller du? Og føler du at skolekorpset ditt tilbyr deg det du trenger?

Jeg spiller tverfløyte, ja jeg føler at skolekorpset tilbyr meg og lærer meg det jeg trenger. Men utenom skolekorpset så går jeg også på privattimer. Så skolekorps er som noe ekstra timer med læring for meg.

Dere som går i skolekorps konkurrerer veldig mye, er det kjekt for deg?

Ja det er kjekt, jeg lærer meg veldig mye. Og konkurransene har hjulpet meg veldig mye. De har foreksempel hjulpet meg veldig mye med å framføre for flere folk. Jeg er mindre nervøs siden jeg er mer trent, også jeg er vant med det.

Ville du ha rekommendert skolekorps for andre?

Ja, jeg ville ha rekommendert det er veldig kjekt. Mitt skolekorps er ihvertfal det. Alle elevene er veldig kjekke, og alle er venner med hverandre.

Nå har vi intervjuet Solvei Yang. Hun er en veldig kjekke jente som har mye og
si. Vi har også skreve om NMF og om skolekorps generelt. Vi har da kommet med konklusjonen at skolekorps er noe som er veldig bra for barn og ungdommer med musikalske evner. Det mener ihvertfal Solvei :-). De som er med i skolekorps har det veldig morsomt, alle kjenner hverandre og føler seg hjemme. Så vi på Lurahammaren rekommenderer DERE som spiller et instrument, og faktiskt prøve seg på skolekorps fordi det er verdt det.