Kulturuke - Fotogruppen

Smil til kameraet... Tre, to, en, knips! FOTO: Liza Bachalova

Denne uken holder elevene på Lurahammaren ungdomskole på med en «kulturuke». Her er de delt inn i flere grupper hvor de holder på med forskjellige ting, som alle skal bli vist frem på torsdag denne uken. Her vil foreldre, bekjente og andre som har lyst til å se på, komme på forestillingen. Det vil bli sketsjer, dansing, synging og mye annet. I denne artikkelen vil du få et lite innblikk i hva fotogruppen holder på med denne uken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2014 kl 15:48

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Fly, fly, fly som en fugl! Her tar Marie (til venstre) bilde av Ingrid (til høyre). FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Hmm, hvordan ble bildet? FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Her har vi det gøy! FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Slik gjør du det... Wenche (bakerst) gir en av elevene et tips om hvordan man skal gjøre bildet ènda litt kulere. FOTO: Liza Bachalova

Marie (14) og Ingrid (14), har begge valgt å være på fotogruppen i år. De sier det er fordi de er glad i å ta bilder, itillegg til at de synes det er "chill" å være her. Her har de tatt bilder av alt fra såpebobler til papirfly, itillegg til å spørre folk på bussen om de har lyst til å støtte dem med et par kroner. På spørsmål om hva de synes om navnet "fly med lurahammaren", svarte de at de synes det kanskje var litt merkelig, og mente fjorårets navn "venn med lurahammaren" var mer forståelig. Itillegg sier de at om de velger denne gruppen neste år også kommer ann på hva temaet vil være. Ellers har de veldig lyst å jobbe på cafègruppen neste år.

Var det noe som ikke har vært så bra i år?

Hmm, bussjåføren kunne vært i bedre humør

- Bedre enn vanlig skole

Samstemt med alle andre vi har spurt, synes de to jentene at dette her er bedre enn vanlig skole, samtidig som de klager litt på at de ikke får være like mye med vennene sine.

Ingrid sier hun er veldig glad i friheten hun får her på fotogruppen, friheten til å gjøre hva man vil, og ta bilder av hva man vil.

Man går der man vil, gjør det man vil, og skulle vi ønske det kunne vi sikkert dratt til Afrika.

De er også veldig glad for at de får gå hjem tidligere enn vanlig.

I går fikk vi gå hjem halv tolv!

sier Marie stolt, mens hun fniser litt.

Bildeteknikker

De har også fått en powerpoint fremføring, der de ble lært om bildeteknikker som for eksempel det gylne snitt. Dette sier Marie at de brukte en god del.

Dere har ikke brukt noen teknikker på selve kameraet?

Jo, vi bruker blenderåpning og sånn

Hun (Ingrid) stiller inn kameraet, og jeg (Marie) knipser

De avslutter med å si at de synes dette prosjektet er veldig kjekt, og at de håper folk kjøper bildene deres.

Utfordringen med å være lærer

Læreren på fotogruppen, Wenche, mener at utfordringen med å være lærer her, er å få elevene til ikke å ta bilder av det samme, og heller være forskjellige og ta bilder av forskjellige ting.

Vi skal på torsdag ha en utstilling på 15 bilder, og da kan vi ikke bare ha såpebobler, vi kan ikke bare ha fugler, så utfordringen er få dem til å ta mange ulike bilder

Hun sier at om det er flere som ønsker å kjøpe samme bilde, kan èn kjøpe det ferdig innrammet for 200kr, og resten kan bestille det uten ramme for 100kr.

Hva er det som er din oppgave som lærer for elevene?

Først og fremst er det motivering. Vi viser powerpointer, masse eksempler på bilder, også lærer vi elevene om bildekomposisjon og det gylne snitt. Det lærer man egentlig i 10.klasse foto, men her lærer 9.klassingene det allerede nå. Litt av utfordringen min når jeg skal lære dem mer om kameraer, er at de alle har ulike kameraer, hvor det er noen jeg ikke kjenner til, og ikke vet hvordan fungerer. Men vi klarer å finne ut av dem underveis

sier hun, før hun går videre med å hjelpe en av elevene sine med redigering av bilder.