Longboardkustnere

Bygget rampe: Klaidas Ce (14) hopper på rampen i overetasjen på Varatun Gård. Rampene har ungdommene bygd selv. FOTO: Anette Mjeldheim

Sommer bringer med seg diverse leirer og sommerskoler. Ung i Sandnes har besøkte et skatekurs på Varatun Gård. Der får ungdommene designe og lage sitt eget longboard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2013 kl 10:57

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Før lim og vakumpresse: Slike ser brett-lagene ut før de blir limt sammen og vakumpresset til ett brett. FOTO: Tina Anda

Se bildet større

"Hippijump": Preben Kvamme (14) Viser fram "Hippijump". FOTO: Anette Mjeldheim

Se bildet større

Bestemmer designet selv: Klaidas Ce (til.v) og Preben Kvamme viser fram sine selvlagede longboards. FOTO: Anette Mjeldheim

Av: Hege Hamra (tekst) og Tina Anda (tekst og foto)

Mateusz Wieworowski er instruktør på kurset. Han har tidligere studert møbeldesign, samtidig som han har skatet siden han var fjorten.

- Vi lærer ungdommene å lage longboard. Treet er fra Canada fordi de vokser sakte og er bevegelige nok. Brettene lages av seks til syv lag som limes og presses sammen i vakumpresser. Det er viktig at brettene er bøyelige, sier Wieworowski.

Han forklarer at de begynner kurset med å lage klar platene, lime og presse dem. Deretter lager de design på brettene, og sprayer dem med maling. Wieworowski har hatt skatekurs i to år og samarbeider med sin søster, Karolina Wiewiorowska. Hun hjelper ungdommene å lage design på brettene.

- De har veldig mye forskjellig design. Det er masse fine farger og mønster. Her på kurset har vi alt fra pyramider, spiraler til ulver med vinger, sier hun.

På kurset er det både jenter og gutter. Vi snakket med Klaidas Ce (14) og Preben Kvammen (14) som er på kurset.

- Det er veldig kjekt, sier Klaidas. Guttene sitter og venter på at brettene skal tørke etter de har sprayet dem.

- Vi er ikke helt ferdige ennå, men brettene blir ganske kule, forteller Preben.

På kurset lager guttene longboard, men til vanlig står de på skateboard. Guttene forteller at de også har bygget ramper i etasjen over. Der viser de oss noen kule triks med hopping og snurring og viser oss noe de kaller «hippijump», som er Prebens favoritt.

- Vi skader oss litt også, forteller Preben. Han bristet skulderen når han falt en gang. Ellers forteller de at det blir noen fall og småskader i blant.

Guttene kjenner til de beste skatestedene i Sandnes.
- Det er bra på skateparken på ruten og på vågen, men det er også kult å skate her oppe på loftet og, for der har vi bygget en skatepark selv, forteller Preben.