Ødelagte ladere

Selv om ladere ikke er så store, er de veldig viktige. FOTO: Liza Bachalova

Det er lett å ødelegge noe, og lett å få lysten til å kjøpe det på nytt. Folk bruker mye penger på å kjøpe nye ladere til elektronisk utstyr, og de fleste ødelegger dem ganske kjapt. Så det ender opp med at de kjøper nye ladere om og om igjen.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Her kan vi godt se en av ødelagte ladere. FOTO: Liza Bachalova

Se bildet større

Pass godt på laderen din! FOTO: Liza Bachalova

Det er ikke mange som legger merke til slikt, for det er helt vanlig å ødelegge en lader. Du klarer ikke å bruke den riktig, som altså fører til at den ikke funker, da kjøper du en ny. Det er mest sannsynlig at folk kjøper en ny, istedenfor å låne, ellers må du bare skaffe deg en ny mobil. For som alle vet, kan ikke en mobil eller iPod overleve uten en virkende lader.
Hjemme hos meg er lillesøsteren min mye på iPod. Hun bryr seg egentlig ikke om den blir ødelagt, jeg tror ikke hun vet hva det er engang. Men på grunn av det bruker hun den på en feil måte; plasser slik at laderen havner nede, som gjentas flere ganger. Barna liker selvfølgelig å leke med elektronikk, men hvis foreldrene ikke lærer dem å behandle dem riktig, kommer de til å bruke ekstremt mye penger på å kjøpe nye ladere om og om igjen.
I begynnelsen er man forsiktig med laderen for den er ny og fin. Men etterpå. Hva skjer etterpå? Du vil jo selvfølgelig ikke at den skal bli ødelagt, men det som skjer er at du tror det går helt fint å bare slenge den stygt på sengen, eller la den ligge i en umulig posisjon.
Dette her folkens er ikke ålreit.
Hvis du har kjøpt en lader må du passe på den og bruke den riktig. Men hvis du ikke vet hvordan det gjøres, kan du vel lese det på nettet eller spørre noen, slik at du lærer det.
Barna maser på foreldrene om at de vil ha en ny og bedre lader, for den gamle, som de sier, var dårlig. Men egentlig var det de som bare ikke klarte å bruke den riktig.
I fremtiden håper jo folk om at de kommer til å finne på en ny måte å lade mobiler på. En måte som ikke blir fort ødelagt, og en måte der du kan slenge den stygt på sengen, eller la den ligge i en umulig posisjon.

Jeg spurte 31 elever i 9.trinn om hvor mange ladere de hadde ødelagt i løpet av halvåret.
8 av dem sa at de ikke hadde ødelagt laderen sin eller andres.
19 av dem sa at de ødela sin lader mer enn 3 ganger i løpet av halvåret, og kjøpte ny deretter.
4 av dem sa at de er usikre.
I følge denne undersøkelsen, bruker 9. klassinger mye penger til å kjøpe nye ladere.
Selvfølgelig er mobiler og lignende viktig, for de kan hjelpe deg med å holde kontakt med venner og familie eller å bare ha det kjekt. Men du kan jo ikke bruke så mye penger til å kjøpe en ny lader, eller for å betale at de skal fikse den. For å hindre at laderen i det hele tatt blir ødelagt, kan du passe bedre på den. Og pengene du bruker til å kjøpe en ny, kan du istedenfor bruke dem til noe mer fornuftig.

Selv om mange kan være uenige med meg, fordi ladere er jo ikke verdens beste, er det fortsatt viktig å behandle dem riktig. Ladere blir sikkert bedre som årene går, men du lever i nåtid, og nå har vi slike ladere - derfor må du passe godt på dem.