ANNONSE
ANNONSE

- På grensen til borgerkrig

ILLUSTRASJONSBILDE: fra den egyptiske revolusjonen 25. mai 2011. Foto: Stock.xchng/Ahmed Ali

Det er mye uro i Egypt. Dette er en alvorlig sak, som berører mange i verden akkurat nå.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 08.07.2013 kl 12:55

Hva som skjer i Egypt: oppsummert av Trygve Taranger

Så, hva er det som skjer? Jo, for omtrent en uke siden gjenopptok det Egyptiske folk protester mot president Mohammed Morsis styre. Protestene skulle hovedsakelig ha vært mot hvordan Morsi i løpet av ett år som statsoverhode ikke hadde oppnådd noen synlige resultater rundt å forbedre dagliglivet til egypterne. Tidligere har det forekommet protester blant annet rundt Morsis erklæring at presidentens beslutninger var immune mot de to andre sidene av en statsledelse, som førte til klager på hvordan han essensielt hadde gjort seg selv til Egypts nye farao, som slett ikke er forenlig med folkets ønske om et demokratisk styre.

I løpet av den siste uken har Morsi blitt avsatt av militæret, men denne situasjonen har vist seg å være mer komplisert enn som så. Morsi vant embetet med i overkant 51% av stemmene. Han er et tidligere medlem av Det Muslimske Brorskap, den største politisk engasjerte organisasjonen i Egypt, som blant annet har som mål å opprette en stat med Islamsk grunnlov. Det Muslimske Brorskap har organisert ekstreme folkemengder over hele Egypt, og har foran kamera oppfordret alle muslimer i Egypt til å protestere inntil Morsi blir gjeninnsatt. De har vært slående voldsomme med dette, og har kommet med utsagn som kan tolkes som en oppfordring til å starte en borgerkrig.

Imidlertid er det også mange muslimer blant de som jubler over avsettingen av Morsi. Over 22 millioner av Egypts ca. 84 millioner innbyggere protesterte mot Morsi de siste dagene før avsettelsen. Alle folkegrupper i Egypt var å finne blant protestantene. Dette viser tydelig at Egypt er splittet.

Mens alt dette foregår lurer USA på om de skal regne militærets avsettelse av Morsi som et militærkupp eller ikke. Militæret har satt inn Adly Mansour som midlertidig president, og han lover et gjenvalg snarest mulig. Sammen med fredsprisvinner ElBaradei og øverste kommandopost i Egypts militære, General Abdul Fattah al-Sisi, har det forekommet møter hvor Egypts framtid skal ha vært diskutert.

Denne saken er spesielt viktig fordi det er uvanlig at så store folkemengder står opp mot hverandre. Tatt i betraktning hvor mange land som har en ledelse hvor folkets støtte er uklar, kan dette være starten på en bølge av revolusjoner. Morsis motstandere mobiliserte enorme folkemengder søndag (08.07.13) for å vise at ikke bare Det Muslimske Brorskap kunne demonstrere. Etter dette ligger hele landet på grensen til borgerkrig. Hva som skjer videre kan vi bare gjette på, men i alle fall kommer det til å få følger, og ikke bare innenfor landets grenser.

Kilder:
www.bbc.co.uk/news/world/middle_east/
Wikipedia: Egypt, Salafi movement. Adly Mansour
www.islamopediaonline.org/country-profile/egypt/muslim-political-parties/al-nour-party
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/9697347/Mohammed-Morsi-grants-himself-sweeping-new-powers-in-wake-of-Gaza.html
www.aftenposten.no