"The closer you look, the less you see"

 

Now You See Me er en film som du ikke klarer å legge fra deg, den fortryller deg fra første sekund og du kommer raskt inn i handlingen, og blir limt fast til sofaen. Superlativene står i kø for å beskrive denne filmen! Og før du ser filmen, tenk; "the closer you look, the less you see".... Du følger 4 tryllekunstnere som har hver sin spesialitet og jobber best alene, men hva skjer når de får et oppdtag fra "The Eye"? (Jeg synes traileren inneholder for mange spoilers så det anbefales IKKE å se den.)

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

"The Four Horsemen"

Se bildet større

"The Eye"s logo er ikke vanskelig å se for seg.

Se bildet større

Morgan Freeman passer rollen som Thaddeus Bradley perfekt.

Se bildet større

Mark Ruffalo i rollen som FBI agent Dylan Rhodes

Regissør: Louis Leterrier
Kriminallitteratur, Thriller, Mysteriefortelling, Action

Filmen ble laget i 2013 i U.S.A, regissøren Louis Leterrier som også er kjent for å regissere «The Incredible Hulk» (2008) og «The Transporter" (2002). Filmen kan komme i mange kategorier, blant annet Thriller, og som en mysteriefortelling. Ett sjangertrekk er f.eks at det er et mysterium om hva som har skjedd, seeren får ikke vite det før senere.

Handlingen foregår i blant annet New York og Las Vegas og filmen er i nåtid. Filmen bygger seg opp. I begynnelsen foregår handlingen på små steder, men sakte bygger den seg opp og plutselig er alt blitt veldig stort. Plottet i filmen er at 4 utvalgte tryllekunstnere får en sjanse til å bli med i en gruppe som har historie helt fra faraoenes tid, «The Eye.» Som er en slags Robin Hood gruppe. Ta fra de rike, og gi til de fattige. For at disse 4 utvalgte «Horsemen» skal få bli med i The Eye, blir de delt ut et oppdrag og må samarbeide for å løse det.

Handlingen foregår kronologisk, men vi får hele tiden tilbakeblikk på det som har skjedd. Filmen går ut på å være i 2013, så det er i nåtid. Noen steder i filmen foregår ting parallelt. Hvor og hva er en altfor stor spoiler til å ta med i denne artikkelen, men du kommer til å få en «aha» opplevelse av det som skjer.

«The eye». Dette er selve målet for tryllekunsterene i filmen. Å bli med i øyet. Det er uvisst om øyet fortsatt finnes. For historien til øye går helt tilbake til faraoenes tid. Dette var tegnet på tryllekunstnere på den tiden som hadde en slags Robin Hood rolle. De var illusjonister og brukte det til å stjele mat fra faraoene og gi dem til slavene. Etter hvert fikk gruppen en slags guderolle. Og for en tryllekunstner blir du en slags gud hvis du er med i øyet. Fordi ingen vet om den finnes utenom de som er med i den, kunne det ha vært mulig at organisasjonen finnes i dag. Hvis du ser nøye etter ser du også at øyet på bildet er plassert på en hest. Noe som gjør navnet «The Four Horsemen» litt lettere å forstå.

De viktigste personene i filmen er Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) og Thaddus Bradley (Morgan Freeman). Daniel Atlas er en selvsikker kontrollfreak som alltid skal ha kontroll på alt. Han tror han har kontroll på alt, som han oftest har. Og han har alltid «something up his sleeve». Det er vanskelig å forklare hvor godt rollen spilles av Eisenberg. Selv om han kan sees på som skurken, har han og de andre «Horsemen» en Robin Hood rolle som gjør at seeren ser på de som de snille. Jeg tror rett og slett at du må se filmen, og da skjønner du nok hva jeg mener. Til og med måten han snakker på passer perfekt til rollen. Dylan Rhodes er en stresset FBI-agent som sliter med å knekke illusjonistene. Og skjønner aldri hva som skjer. Og må få hjelp fra Thaddeus Bradley (Morgan Freeman). Når Morgan Freeman spiller en rolle er den sjelden dårlig. Dette er intet unntak. Bradley har ødelagt flere gode tryllekunstnere ved å være på showet deres og «buste» triksene. Han tror alltid at han er 2 skritt foran The Four Horsemen. Andre viktige personer er de 3 Horsemen som jeg ikke har snakket om. Alle har sin personlighet, men hvis jeg skulle snakket om alle hadde det tatt veldig lang tid. En ting er at karakterene gjør at filmen føles hel.

Etter 10-20 minutter setter filmen virkelig stor fart og du blir limt til sofaen for resten av kvelden. Kostymene i denne filmen er gode. For eksempel har alle FBI-agentene dress, men den yngste i the four horsemen prøver å være kul og bruker derfor en skinnjakke. Man får følelsen av at hvert punkt i filmen er virkelig gjennomtenkt. Som jeg sa, går de tilbake til det som nettopp har skjedd. Og når de gjør dette, går alt litt saktere sånn at seeren skal få «aha-opplevelsen" som senderen vil at seeren skal få. For å få litt dramatisk effekt bruker regissøren slow motion av og til.

Av og til kommer Thaddeus Bradley inn med en fortellerstemme. I tillegg til at det han forteller er veldig interessant, er jo Thaddeus Bradley spilt av Morgan Freeman. Og jeg tror ingen har noe imot at han forteller med den verdensberømte stemmen.

Tittelen er faktisk veldig smart, hvorfor ville ha vært en altfor stor spoiler i denne artikkelen. Jeg kan si så mye som at du kommer sikkert til å forstå tittelen etter du har drøftet filmen litt. Jeg tror at filmskaperen ønsker at seeren ikke bare skal se det han ser på, men ta et overblikk over det han/hun ser. Ikke bare i filmen, men også i virkeligheten. Derfor er også mottoet til filmen helt genial; ”the closer you are, the less you see”. Trylling er jo en fantastisk måte å formidle det på. Hvis man ser en tryllekunster er det veldig lett å bli lurt hvis man bare følger med på f.eks kortene. Men hvis man ser på andre ting enn kun kortene kan trikse bli lettere å ”buste”.

Etter å ha sett filmen den første gangen satt jeg med åpen munn og lurte på hvordan jeg ikke forsto det jeg hadde sett etter å ha blitt vist det etter trikset i filmen. Den er uten tvil inspirerende og jeg fant meg selv søke på ”Magic tricks” på Youtube kort tid etter jeg var ferdig med den.
Terningkast: På grunnlag at jeg ble helt tatt av filmen og ble skikkelig lurt i tillegg at den er umulig ta øynene vekk fra får den treningkast (trommevirvel) …………….6.