ANNONSE
ANNONSE

Uten mat og drikke, duger helten ikke

Foto: Simen 8. Klasse Media Lurahammaren Ungdomsskole

Mange foreldre er nervøse for sine unger som ikke spiser frokost eller mat på skolen. Uten mat på skolen minsker konsentrasjonsevnen og man yter mindre. Faktisk så dropper en av syv barn og ungdommer frokosten. Uten mat går du glipp av viktige næringsstoffer og du kan du skade helsen og vekstprosessen.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Hvor mange?

13 til 15 prosent av unger dropper frokost og mange flere forteller at de sjelden eller aldri spiser frokost. I 10. klasse er det færre som spiser frokost enn i 8. klasse. En av grunnene for dette er at i 10. klasse har foreldrene gitt dem mer ansvar enn i 8. klasse.

Da jeg spurte en 8. klassing om matspising på Lurahammaren var dette svarene hans:
Spiser du alltid maten din?

Nja, noen ganger

svarer eleven.
Hvorfor spiser du ikke maten din alltid?

Noen ganger føler jeg at maten er ganske kjedelig når den har ligget i sekken i flere timer.

Skolematprosjektet

I Nord-Trøndelag har et prosjekt pågått med å gi skolebarn mat på skolen som ferske fiskeburgere, tomatsuppe, fårikål og mange andre retter.
Resultatet av prosjektet var at skoleelevene spiste mer og var mere opplagt og konsentrert på skolen. Elevene syntes prosjektet gikk bra og hadde stor tro på at måltidene hjalp konsentrasjonen og håpte på at dette prosjektet ville fortsette.

Hvorfor er dette så viktig?

For at konsentrasjonen og læringsevnen skal være på topp, må både frokosten og skolenisten spises opp. Å ikke spise frokost er usunt og kan skade deg. Hvis du er en av dem som ikke spiser frokost fordi du ønsker å lette av noen kilo, da tar du feil. Fettforbrenningen stopper opp når du ikke spiser frokost, så du vil ende opp med like mye fett rundt magen og kanskje mere enn om du hadde spist en god frokost….