Benjaminprisen mot rasisme til Høyland ungdomsskole

"Nå som vi får prisen, så vil vi nok bry oss enda mer og gjøre noe selv for et bedre skolemiljø og ellers", sier elever ved skolen.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Benjaminprisen - Høyland Ungdomsskole

Se bildet større

Palmira (10.trinn) og Jenny (8.trinn) skal være tv-reportere for TV Sandnes og unggisandnes.com på utdelingen av Benjaminprisen 2018. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Jakub (10.trinn) er en av gutta som er med i tiltaket "Brobyggerne" FOTO: Solveig I. Engelsen

Hva er Benjaminprisen?

Hvem var Benjamin:

Benjamin Hermansen (15 år) ble drept av nynazister 26.01.2001. Han bodde på Holmlia i Oslo, spilte fotball på fritida og skulle bare en liten tur ut for å treffe en kamerat. Han ble drept fordi han var mørk i huden.

Som en reaksjon på dette og mot generell rasisme gikk ca 40 000 mennesker i fakkeltog i Oslo sentrum til minne om Benjamin kort tid etter drapet.

Benjaminprisen gis til skoler som arbeider aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger. Prisutdelingen finner sted i tilknytning til den årlige markeringen av den internasjonale Holocaustdagen.

Kunnskapsdepartementet overrekker prisen og vinnerskolen får en Benjaminskulptur og en sum på 100 000 kroner.

Kilde: http://www.benjaminprisen.no/ og NRK.

Hele historien om drapet på Benjamin Hermansen

NRK RADIO har laget en radiodokumentar i 3 episoder om drapet på Benjamin Hermansen.

Programmet kan også høres som podkast.

Hør radioprogrammet her: https://radio.nrk.no/serie/radiodokumentaren

Kilde: https://www.nrk.no/

Vi spør elever og lærere om hvordan arbeidet mot rasisme og diskriminering har vært synlig på Høyland ungdomsskole. Noen jenter svarer:
- Skolen har organisert ulike grupper man kan være med på. Vi kjenner til jentesnakk, men det finnes også guttegrupper. I tillegg vet vi om "To adresser" (for elever som har skilte foreldre) og i høst ble det arrangert en temauke "Hva vil det si å være norsk". Da brukte vi Ipad hele uka og lagde blant andre film.
- Det fine med disse gruppene er at man kan få sagt noe om hvordan man har det og det gjør deg åpen for noe som er annerledes. Og så er det bra at mye foregår på tvers av trinnene, forteller jentene videre.

En av disse gruppene på Høyland ungdomsskole er Brobyggerne. Jakub er en av guttene som er med der. Han var først ikke interessert i å være med siden han kom som liten gutt til Norge og har gått på norsk skole siden 1.klasse. Han tenkte at da hadde han ikke så mye å gjøre i en slik gruppe med elever fra både andre land og verdensdeler. Men Jakub har skiftet mening: - Vi har likevel noe til felles selv om vi er fra svært ulike kulturer. I gruppa jobber man med å respektere hverandre. De andre forstår meg bra selv om vi ikke kjenner hverandre så godt. Jeg har jo to kulturer jeg lever med, både den norske og den polske.

Lærer Arild Nyvoll i innføringsklassen forklarer at skolen i flere år har hatt fokus på holdningsskapende arbeid. Det som skolen har vært nyskapende på er at fra å jobbe med noen elever i spesielle utvalgte grupper så har man tatt dette arbeidet videre til å gjelde alle skolens elever, lærere, foreldre og stab. Dette har man gjort gjennom
FLEXid-kurs (fleksibel identitet/leve med to kulturer), deltakelse i DEMRA (som jobber mot utenforskap og hat i skolen, mot rasisme og udemokratiske holdninger), engasjerte trivselsledere i friminutter, stor elevmedvirkning der elever tas med på råd i alle prosesser og nivå, og lærerne gis god mulighet til å få kompetanseheving via deltakelse i ulike programmer og studieturer.

Har skolen merket noe forskjell i skolemiljøet? - Ja, absolutt! svarer Nyvoll. - Dette arbeidet har gitt en bedre identitet for en del elever der de må godta at man er litt av flere kulturer. Man kan også merke på skolen at det er mindre bruk av stygge kallenavn, krangling og slossing.

Prisen deles ut av en statssekretær fra Kunnskapsdepartementet tirsdag 30. januar 2018.
Alle skolens elever skal delta på prisoverrekkelsen som skjer på Fredheim Arena. Gratulerer til Høyland ungdomsskole.