De lager nytt kjede til ordføreren

Håkons smykkedel er inspirert fra sykkelhistorien til Sandnes. FOTO: Solveig I.Engelsen

Ny storkommune trenger både nytt ordførerkjede og kommunevåpen. 7.trinnet på Sandved skole fikser dette!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2018 kl 14:05

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Klassevennene Ine, Eline og Ella har likt spesielt godt å tegne, finne designet og at det brukes gjenbruksmateriale. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Tonjes store utfordring er å forenkle traktoren til å bli et ledd i ordførerkjedet. Bak sitter Rebekka dypt konsentrert om å finne det rette designet til sin smykkedel. FOTO: Solveig I.Engelsen

Se bildet større

Amalie, Daniel og Fredrik fra 7c er veldig fornøyde med samfunnsfagtimene i april. FOTO: Solveig I.Engelsen

Se bildet større

Fjellmotivet Kjerag i Forsand er i ferd med å klippes ut av en brusboks. Designeren heter Fredrik. FOTO: Solveig I.Engelsen

Se bildet større

Vil Johannas sølvdekkete Preikestol imponere juryen i skolekonkurransen? FOTO: Solveig I.Engelsen

Det nye ordførerkjede

Juryen vil velge ut ordførerkjeder etter disse kriteriene:

● Mest fantasifulle ordførerkjede
● Beste materialbruk i ordførerkjede
● Beste symbolbruk i ordførerkjede
● Beste fargebruk i ordførerkjedet

Fakta om ordførerkjede:

● Historikk ordførerkjede.
Tradisjonen med ordførerkjede er forholdsvis ny. Oslos ordførerkjede var Norges første og ble gitt i gave fra alle bystyrets partier i forbindelse med byens 900-årsjubileet i 1950.
Ordførerkjedet er som oftest utformet av gull-/sølvsmeder. Kjennetegnes ofte av utbredt symbolbruk og historiske referanser.

Det er vanlig at ordførerkjedet blir brukt ved følgende anledninger:
● Mottakelse i kommunal regi
● Middager og andre tilstelninger der kommunen er vertskap
● Innvielse av offentlige anlegg når ordføreren står for innvielsen
● Åpning av større møter, kongresser og liknende der ordføreren representerer kommunen
● Overrekking av utmerkelser
● Besøk av kongelige gjester

Kilde: Infoark fra fagstab skole i Sandnes

I samfunnsfagtimene er klasserommene blitt gjort om til design- og smykkeverksteder. Det klippes i metall og skarpe kanter blir pusset iherdig med sandpapir. Elevene er bevisste og tenker gjenbruk når de jobber med det nye ordførerkjedet. Brusbokser av metall skal omformes til 74 fantastiske smykkedeler - en fra hver elev, og nederst vil det nye kommunevåpenet henge!

- Det har vært kjempekjekt å gjøre teori om til noe praktisk, sier elever i klasse 7c. Noen syns det gøyeste har vært å finne ut fakta om Forsand og Sandnes, og utfra dette velge ut motiv til smykkebiten sin. Andre har likt best å holde på med den kreative delen av prosjektet enten det har vært å tegne nytt kommunevåpen eller å dekorere sin bit av ordførerkjedet.

- Men, det har vært litt vanskelig også, sier klassekameratene. - Det vanskeligste har vært å overføre idéen fra papir til metall. De har erfart at lærerens ord om forenkling er den beste veien til et godt resultat. Detaljrike skisser må gjøres mindre kompliserte, og det er viktig å finne de rette materialene som enkelt kan festes til metall. Det er absolutt ikke lett å være en kommunal smykkedesigner, men sannelig, på Sandved skole får de det til!

- Elevene har gjort grundig forarbeid, forteller lærer Magnhild Ølberg. - De har selv måttet finne informasjon om Forsand eller Sandnes på internett. - Utformingen av smykkedelen har vært med utgangspunkt i en av kommunenes kjennetegn, historie, næring, natur eller lignende.

Motivet for det nye kommunevåpenet er allerede bestemt til å være Preikestolen. På Sandved skole har 7.trinnet totalt 74 ulike forslag til Preikestol-motiv. Kun én av disse vil (etter avstemning) få den gjeve plassen hengenes nederst på ordførerkjedet.

Alle barne- og ungdomsskolene i Forsand og Sandnes er blitt utfordret til å komme med forslag som kan gi inspirasjon til nytt felles ordførerkjede og kommunevåpen. Dette er en konkurranse der de beste bidragene vil bli premiert. Representanter fra vinnerskolene vil være med på offisiell overrekkelse i Forsand, og alle skolene kan vise frem sine bidrag under Barnas by (i Sandnes sentrum) 15.juni 2018.

Det er ennå ikke for sent å være med i skolekonkurransen. Frist er 1.mai 2018.