De unge arrangørene kom først!

Veteranarrangører og unge arrangører + mentor og ledere er klare for å innta Kinokino til åpningen av UKM-landsfinalen onsdag 21.juni. Legg spesielt merke til at UKM'erne her viser full kontroll og praksis på sikkerhet og ROS-analyser. FOTO: Solveig I. Engelsen

Første pulje med UKM-ungdommer har allerede sovet en natt på Vågen videregående skole. Etter åpningen av UKM-landsfestivalen i Kinokino i kveld onsdag 21.juni, er det de som har ansvar for det sosiale for alle UKM'erne i sirkusteltet senere på kvelden.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Takket være denne smilende gjengen (og noen mentorer til) har ungdommene i VA og UA og UKM-media-gruppene fått grunnlag til å gjennomføre UKM-landsfestivalen i Sandnes 21.-25.juni 2017. Fra venstre Nina Osland (Sandnes kommune kultur), Anne Hybertsen (UKM Norge), Egil Ovesen (Rogaland fylkeskommune kultur), Åsa Thallinson (UKM Norge/Trondheim kommune), Håvard (mentor teknisk, UKM Norge/Trondheim kommune) FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Det har vært mange planleggingsmøter for UKM-arrangørungdommene og noen mediaungdommer FØR UKM-landsfestivalen. Her fra Langgata 54 (kulturkontoret) siste søndag i mai 2017. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Her er fire av totalt seks veteranarrangører(VA) som brukte siste helgen i mai til å lære opp nye unge arrangører (UA). Foran tv. Synnøve Fjeldstad (Øygarden/Hordaland produsent), Ole Martin Skorgen (Bergen/Hordaland/vertskap), Håkon Opheim (Arendal/Aust-Agder/lyd), Joakim Jorde (Sandefjord/Vestfold/lys) (2 andre VA var ikke tilstede da bildet ble tatt.) FOTO: Solveig I. Engelsen

De unge arrangørene (UA) og veteranarrangørene (VA) har allerede truffet hverandre noen ganger tidligere for å planlegge og ta ansvar for deler av UKM-festivalen. Da de sist så hverandre i slutten av mai i Sandnes, fikk vi denne forklaringen fra noen veteranarrangører om hva UA og VA er for noe:

- Vi i VA var med som unge arrangører på landsfestivalen i Trondheim i fjor. Vi er seks personer som var så heldige å bli valgt ut til å være veteranarrangør for UKM 2017. I høst hadde vi det første UKM-besøket til Sandnes.

- De unge arrangørene (UA) skal jobbe som produsenter, lyd, lys og vertskap. Vi veteranarrangører skal være mentorer. Vi skal hjelpe dem i gang, og lære dem å ta ansvar, samt bistå under hele landsfestivalen. Det spesielle i årets landsfinale er at de lokale arrangørene fra kulturavdelingen i Rogaland fylkeskommune har laget et nytt konsept i UKM-sammenheng. Det heter #UKMblend og går ut på at UKM-deltakerne skal bruke to og en halv dag av festivaltiden på å lage nye forestillinger, installasjoner og kunstverk på tvers av fylker og kunstarter. Dette blir i tillegg til det sceneinnslaget, filmen eller utstillingsobjektet som UKM-ungdommene opprinnelig ble påmeldt med og som de skal vise på forestillinger og utstilling i Vågensalen, Sandnes kulturhus og Kinokino.

- Vi som er VA og UA på landsfestivalen vil jobbe med å arrangere framvisning av fire #UKMblend, avspark i sirkusteltet på Ruten den første festivalkvelden og korslaget som arrangeres kun for UKM-deltakerne.

- Noen av oss har også deltatt flere år før det igjen som UA. Man må først delta som arrangør i sin egen kommune. Gjør man en god innsats der, så kan man bli med å jobbe på UKM-fylket og derfra blir man nominert videre til UKM-landsfestivalen.

Både VA og UA hadde en travel maihelg i Sandnes. Det ble mange planleggingsmøter med kjøreplaner, sikkerhets-og sårbarhetsanalyser (ROS), fordeling av UKM-deltakere på de ulike #UKMblend-aktivitetene og mye mer. Alle møtene måtte ende opp i konkrete planer som skal realiseres i Sandnes denne uken og brukes som arbeidsverktøy på UKM-landsfestivalen.
Unge arrangører ble lært opp i teknisk utstyr, og ungdomshuset L54 ble gjort om til ulike verkstedsrom for lyd og lys. I tillegg jobbet noen med media og lagde promofilmer for UKM-festivalen. Disse filmene kan sees på http://ukm.no/festivalen/

Ungisandnes-redaksjonen håper at alle VA og UA sov godt den første natta i Sandnes. For det er fra nå av det gjelder å stå på! 50 ungdommer i VA og UA skal gjennomføre alle sine planer og sørge for at de over 500 andre deltakerne skal få en superflott UKM-festivaluke.