Demokrati prosjekt i Kroatia

 

Nå har vi kommet hjem etter fem flotte dager i Labin og Gradac, Kroatia. Denne turen er en del av et samarbeid som Sandnes har med Labin, og hver sommer de siste årene har to (eller flere) ungdommer fra Sandnes Unge Bystyre fått muligheten til å reise til Labin hvor de deltar i et demokrati prosjekt på en av byens videregående skoler. Sammen med de ungdommene fra Labin som deltar, er det også flere ungdommer som reiser fra andre byer i området for å delta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2015 kl 06:30

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Bildeserie

Demokratiprosjekt Labin 2015

 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen
 Foto: Janne Gripsrud og Anette Molvik Nilsen

I år gikk prosjektet over to dager, hvor vi ble delt inn i to grupper (en Engelsk talende og en Kroatisk talende). I disse gruppene snakket vi om hvordan regjeringen i Kroatia var bygget opp og også hva vi mente at trengte å bli forbedret i byen. Vi hadde ikke så mye å si om denne saken siden vi ikke vet hvordan det er å bo der men det var interessant å se at de hadde de samme problemene som vi har hjemme, med for eksempel kollektiv transport og fritids tilbud for ungdommer.Etter to dager med planlegging og diskutering skulle vi presenter våre forslag i byens bystyre.

Vi var nå delt inn i tre «parti» (den engelsk talende gruppen var et parti og den kroatiske gruppen var delt i to). Hvert parti hadde et problem som de snakket om og et forslag til noe som kunne gjøres i byen for eksempel en utendørs kino om sommeren eller å restaurere gamle bygninger i byen som kunne bli brukt som turist attraksjoner. Det var kjekt å se hvor engasjerte alle var i sin sak og det var en fin avslutning på prosjektet.

Den neste dagen var vi et møte hvor vi diskuterte neste års prosjekt fordi vi ville gjøre slik som i fjor når vi hadde en utveksling med eleven i Labin hvor vi snakket om teamet nettmobbing. I møtet snakket vi om mulige teamer for neste år som for eksempel, alkohol press eller kroppspress gjennom sosiale medier. Vi ble ikke enige om et tema og bestemte oss om å heller snakke videre om det over internettet. Etter dette møtet ble vi intervjuet på lokal radio, hvor vi snakket om våre erfaringer fra prosjektet.

Selv om vi jobbet veldig hardt hadde vi også mye fritid hvor vi fikk oppleve byen og nyte det flotte været. Vi fikk også blitt kjent med flere av de som deltok i prosjektet og det var overalt en kjempe kjekk og lærerik opplevelse og jeg håper at vi får til nok en utveksling neste år!