En kveld med lokale helter

 

Slo av en prat med Jan Ove Ottesen om musikkvideo-produksjon på Rogalerret. Den tidligere vokalisten i Kaizers Orchestra har som sitt siste prosjekt laget musikk til en ny norsk film; "Her er Harold" som ble presentert på kveldens Rogalerret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2014 kl 14:04

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Jeg fikk anledningen til å prate med Jan Ove Ottesen fra Kaizers Orchestra.

Se bildet større

Gøy å se film-klipp på storskjerm! Her er klipp fra "Her er Harold".

Se bildet større

Gunnar Vikene prater om sin siste film; "Her er Harold". Jan Ove Ottesen(til venstre) har laget filmmusikken.

Rogalerret er den lokale filmbransjens månedlige arrangement der vi får se klipp fra kommende norske filmproduksjoner, og der produsenter, regissører og skuespillere intervjues live på Tou Scene. Det er spennende å få med seg hva som skjer, og ikke minst å få høre hva de som står bak har å fortelle om bakgrunnen for de ulike produksjonene og hvordan de har opplevd veien mot ferdig film. Dette er noe de over 18 som har en genuin interesse for film kan få bli med på dersom dere blir med oss i fremtiden, flere av deltakerne på kursrekka i filmproduksjon som Kultur og fritid arrangerte i samarbeid med Filmkraft var tilstede i kveld, og vi fikk med oss følgende program:

"Kampen om Hardanger" - en dokumentar om aksjonistenes kamp mot monstermastene som ble oppført i kulturlandskapet i Hardanger. Regissør/produsent Vigdis Nilsen hadde med seg to av hovedaksjonistene på scenen, og vi fikk se klipp fra filmen. Nilsen forklarte at det er en svært subjektiv film som er preget av hennes egen motstand mot prosjektet, og at Statnett som står bak mastene takket nei til å delta i produksjonen av dokumentaren, og sa dermed nei til å bidra med sitt syn på saken.

"Autumn Harvest" - skrekkfilm
Denne 17 minutter lange kort-skrekkfilmen ble vist i sin helhet, og vi fikk høre hva produsent Fredrik Hana og hovedrolleinnehaver Oliver Hohlbrugger hadde å si om grøsser-sjangeren, og motivet for filmen. Det er på mange måter en kjærlighetsfilm, og overraskende nok er den i sort/hvitt, noe som er utypisk for en filmsjanger der rødt blod er et av de viktigste virkemidlene. På mange måter ble det hele desto mer skremmende! Det er også bare brukt EN ENESTE REPLIKK i hele filmen, men lyd, bilder og musikk blir enda viktigere virkemidler på veien til å fortelle historien.

"Her er Harold" - langfilm, produsert av Gunnar Vikene
Bjørn Sundquist spiller hovedrollen som Harold, en litt tragisk hovedrolle som forsøker å ta hevn på IKEA... Filmens humoristiske grunntone er unik og understreker mye av det tragiske i historien, og selv mener Vikene at ingen andre enn Sundquist kunne ha spilt hovedrollen.

Jan Ove Ottesen debuterer som filmmusikk-komponist, og har laget over 40 musikkspor som er med på å sette stemningen i filmen. Opprinnelig ønsket ikke regissøren ham til dette, og spurte samtidig 5 andre om de kunne komme med innspill, men etter å ha hørt Jan Ove sine forslag, lot han seg begeistre, og angrer IKKE!

Jeg slo av en prat med Jan Ove Ottesen om hans tid i Kaizers, og hans tanker rundt produksjon av musikk og musikkvideoer. De valgte å skrive låter på en dialekt som i dag utsettes for dialekt-rasisme og tekstes på "Farmen", likevel har de spilt konserter for 60'000 tilskuere, solgt album i utallige land, og vært et av de største bandene i norsk historie... hvordan kan dette ha seg, lurte jeg på... Jan Ove sa at det er enklere å få en låt til å flyte på engelsk, dersom man ikke har noe å formidle, men dersom man vet hva man vil si, så har det ingen betydning hvilket språk man bruker, kun de flinkeste får det tii på norsk...

Når det gjelder produksjon av musikkvideoer, fortalte han at de foretrakk å ha "live"-videoer, og da er det det filmtekniske som avgjør kvaliteten på videoen. Han mener det er viktig å ha skikkelig utstyr, så ikke det tekniske er det som trekker ned kvaliteten på en video. Heldigvis har vi i Kultur og fritid profesjonelt utstyr til å lage skikkelige musikkvideoer for ungdom i Sandnes, så det skal ikke stå på utstyret dersom noen vil ha hjelp til å få laget en video til låten sin! Jan Ove fortalte også at de i Kaizers pleide å spørre ulike folk om hvilke ideer de hadde til hvordan en musikkvideo til de ulike låtene burde/kunne se ut, de valgte å ikke legge føringer og fortelle sine tanker i forkant, så ikke den de spurte ville bli påvirket i forkant. Han mente at det var veldig viktig å tilpasse konseptet til artisten, ikke alle artister vil fungere som sin egen "skuespiller" i en musikkvideo, ikke alle kan danse godt nok, og da må man ta hensyn til det. Atisten må ta seg best mulig ut i sin egen video, man skal ikke bare la dem gjøre som de vil alltid, det er ikke sikkert at det de VIL er det de BØR... Men hovedpoenget hans var at en video må ha et budskap, og at som nevnt tidligere det ikke er det tekniske som trekker ned. I tillegg delte han litt inside-informasjon om hvordan de store produksjonsselskapene har egne ansatte bare for å jobbe opp mot youtube, og at dette er fremtidens MTV(for de av oss som husker hvor viktig det var å holde seg oppdatert på denne musikk-tv-kanalen).

Har du en bra låt du ønsker å spille inn? Ta kontakt med oss på L54, der har vi dansestudio og lydstudio og kan spille inn låter. Etterpå kan vi ta oss en prat og se om dette er noe vi kan hjelpe deg med å lage en musikkvideo til! Hadde det vært noe??? ;-)