Gratulerer til alle ungdommers Margit!

Margit på sitt kjære ungdomssted: Ganddal fritidssenter. FOTO: Privat

Årets vinner av "Ungdom og Fritids" pris er Margit Halvorsen fra enhet Kultur i Sandnes kommune.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 11:41

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Faktaboks

"Ungdom & Fritid" er navnet på landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus.

FAKTA OM UNGDOM OG FRITIDS PRIS:

På fritidsklubbene er det uvanlig høy tetthet av hverdagshelter.

Ungdom og Fritid deler hvert år ut en pris til en klubb, krets eller ildsjel som har utmerket seg på en spesiell måte. Prisen kan gå til både unge, voksne, enkeltpersoner eller grupper, frivillige eller ansatte.

Prisen kan også gå til en klubb eller en krets. Det eneste som betyr noe er at kandidaten har engasjert seg utover det vanlige i klubbarbeidet.

Med Ungdom og Fritids pris vil vi gi noe tilbake til de som virkelig gjør en forskjell, og vise at innsatsen blir satt pris på.

TIDLIGERE VINNERE:

2010: Shuayb Yassin Mohammed, Ammerud aktivitetssenter, Oslo kommune

2011: Tor Øystein Gravdal, Dalen ungdomsklubb og Elvarheim ungdomshus, Tokke kommune i Telemark.

2012: Khawar "Gomi" Sadiq, X-Ray ungdomskulturhus, Oslo kommuna

2013: Stordal ungdomsklubb, Stordal kommune

2014: Svein Boretti, Groruddalen, Oslo kommune

2015: Ungdommens Kulturhus, Marker kommune (UKH)

2016: Benedikte Holmen, Bootleg ungdomshus, Hammerfest

Kilde: www.ungdomogfritid.no

Nesten alle ungdommer som har vokst opp på Ganddal de siste 30 årene har hørt om Margit som jobbet enten på Smiabakken fritidsklubb eller Ganddal fritidssenter (i kjelleren på Ganddal bydelshus). Selv om Margit ikke jobber direkte med ungdommene lenger, så kan man likevel høre de kjappe skrittene hennes der hun fyker innom med administrative og økonomiske gjøremål og oppfølging av sine ansatte på det kommunale fritidssenteret.

"Det har vært en stor glede og herlig berikelse å få jobbe med ungdom i så mange år", sier Margit. Hun forteller at det også har gitt henne mange utfordringer. - Man lærer mye av å jobbe med ungdom, og det er ikke alt man kan lære av fagbøkene. Hun er ydmyk på hva ungdom har av kunnskap og ideer. "Hver enkel ungdom er forskjellig. Jeg har vært opptatt av å gi de unge et godt fritidstilbud der både kvalitet og medvirkning har vært i fokus", sier hun videre.

Hva er det kjekkeste du har gjort sammen med ungdom i fritidsklubben? - Å... det er mye gøy jeg har vært med på. Jeg husker de flotte ferieturene vi hadde med Ganddal-ungdommer til Danmark. Vi reiste med innleid buss, overnattet på skikkelig feriested med både strand og badeland. Shoppingtur med ungdommer til Ålborg var også standard opplegg. Det fine jeg husker fra dette er at for noen ungdommer var dette den eneste ferieturen de hadde i løpet av hele sommerferien. Og det var nettopp den kommunale fritidsklubben som gav dem sommerens beste opplevelse!

Da Margit startet med klubbarbeid var det mest gutter som deltok. Gjennom hennes erfaring innen kosmetikk og hudpleie fikk hun skikkelig dreis på aktiviteter som var tilrettelagt for jenter. Ganddalklubben har under Margits styre alltid vært et hyggelig sted å være for ungdommer.
- Jeg likte også veldig godt å se at ungdom mestret noe man først tenkte kunne være vanskelig for den enkelte å få til. Unge som kanskje ikke var så skoleflinke kunne på fritidsklubben ta ansvar og være superflinke i både kioskarbeid, vaktoppgaver og annet praktisk arbeid.

Margit brenner veldig for at ungdommer skal ha en sosial møteplass. Et treffsted med trygge voksne og god kvalitet i både aktivitetstilbud og lokaler. I et slikt åpent fritidstilbud vil ungdommer kunne møtes og ha mulighet til å kunne dyrke sin interesser f.eks dans, kunst/design, film, matlaging, konsertarrangør og annet.
"Det er viktig at de unge har en sånn møteplass i disse tider hvor mange bruker mer tid på sosiale medier enn å treffe hverandre", forteller hun.
Kompetanseheving av både ungdommer og voksne har vært noen av Margits fanesaker, slik som ungdommers medvirkning i ansvarsgrupper og klubbdemokrati. Margit har gjennom organisasjonen "Ungdom & fritid" utdannet seg til kursholder og reist land og strand rundt og holdt kurs for andre ungdomsarbeidere.

Prisvinneren har gått gradene fra klubbarbeider til klubbleder, fritidsleder og nå områdeleder i område 1 i enhet kultur. I tillegg til Ganddal fritidsenter har hun også ansvar for medarbeidere i ungdomstilbudene på Riska fritidssenter, Hanahallen og Bogafjellhallen. Til daglig er hun å finne på kulturkontoret i Langgata 54.

- Jeg savner av og til å jobbe i drift sammen med ungdommer, men heldigvis treffer jeg mange ungdommer i arbeidet med UKM - Ung kultur møtes. I disse dager er Margit opptatt med å samle og informere de deltakerne fra UKM Sandnes som skal videre til fylkesmønstringen i Tysvær siste helgen i april. "Det er så flott at UKM nå er blitt nesten et helårstiltak", forteller hun videre. I de kommunale ungdomskulturtilbudene jobbes det mye med workshop og grupper der de unge kan utvikle sine interesser innen ulike kulturuttrykk for så å vise seg fram på UKM. Nå i slutten av juni skal Sandnes og fylkeskommunen være vertskap for UKM Norge og landsfestivalen. Sandnes sentrum kommer til å yre av 500 UKM-ungdommer fra hele landet. Og midt oppi det hele står Margit.

Hun startet sin ungdomsarbeiderkarriere på fritidsklubben på Lye og Bryne, og jobbet der i 4 år før hun ble ansatt i Sandnes. Margit er oppvokst på Klepp, på grensa til Bryne. Hun bor nå på Lye og har to voksne barn og ett barnebarn. Når hun ikke får nok av utsikten fra Lye så bærer det til fjells. Hun og mannen samler på fjelltopper og har vært på alle de høyeste toppene i hele Norge - både i nord og sør.
Med seg på turene har hun alltid bøker. Hun er en av de flittigste bibliotekbrukerne på Klepp bibliotek. Kan det være lukten av bøker som fikk henne til å bli så lenge blant ungdommen på Ganddal? Begge fritidsklubbene på Ganddal fikk nemlig overta lokaler fra nedlagte bibliotekfilialer. Uansett - både ungdom og bøker gir henne masse glede og inspirasjon!