ANNONSE
ANNONSE

Hurra for nei til heliumballonger

Sånn slipper vi å ha det i Sandnes på årets 17.mai! Foto: Ann-Kathrin Espevoll 2017, (via NRK Super)

Helene svevde i syvende himmel ut av 17.mai-komitéens møterom da det ble vedtatt å forby salg av ballonger med heliumgass i Sandnes på 17.mai.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

- Det er så fantastisk at stemmene til oss unge faktisk teller med og er avgjørende i et vedtak, sier Helene Vo. Hun er russens representant i 17.mai-komiteen og har engasjert seg sterkt i heliumballong-saken.

Med et knapt flertall ble forslaget fra Tore Koppang (fra Sandnes musikkråd) vedtatt: "17.mai-komitéen i Sandnes forbyr salg av heliumballonger på offentlig grunn under 17.mai."

- Jeg har mange unge med meg når det gjelder motstand mot heliumballonger. Jeg er russ på Akademiet videregående skole i Sandnes og mange av mine medruss både der og på de tre andre videregående skolene (Gand vgs, Sandnes vgs og Vågen vgs) er enige med meg i dette.

Hvorfor vil du ikke ha heliumballonger?
- Helium er et sjeldent grunnstoff som spiller en sentral rolle innenfor helse og forskning. Det er umulig å produsere heliumgassen på en labb og det tar tusener av år å bryte det ned fra uran. Ballongene er utrolig dårlige for miljøet med tanken på plasten og at de kanskje ender opp i naturen, forteller hun ivrig videre.

- Å forby heliumballonger i Sandnes er et viktig, fremtidsrettet og miljøbevisst valg. Det er viktig at vi bidrar til å redde de ressursene vi har på jorda. Og ikke minst er det viktig at vi ikke sløser vekk de ressursene vi har.

Se heliumballonger på feil plass - i naturen! Se NRK Super:
https://nrksuper.no/super/supernytt/2017/05/19/fant-over-50-gassballonger-i-vannkanten/

Hva gjør du i 17.mai-komitéen?
- Det er tre hovedområder som vi i komitéen har fokus på; det er det store barnetoget i sentrum, arrangementet i kirkeparken og Folketoget. Vi foreslår for eksempel 17.mai-talere og kulturelle innslag. Ellers er det komitéens sekretær Børre Jacobsen fra kulturkontoret som holder trådene i det meste og som får ting til å skje.

Har du tatt opp noen saker som angår russen?
- Ja, det var snakk om å kjøre en stor russebuss i russetoget. Ingen av elevene ved de videregående skolene i Sandnes har russebuss, men noen Sandnesungdommer som er russ på Hetland vgs i Stavanger ville gjerne delta i vårt russetog med sin buss "Villmark". På grunn av plassmangel og innspill fra politiet så ble det dessverre nei til dette.
I stedet blir det som vanlig at hver av de videregående skolene kan ha én van eller bil i sin del av toget. Ellers er jeg i dialog med hovedstyret for all Sandnesrussen og informerer de om saker som angår oss, avslutter en smilende Helene.

17.mai-programmet er i år digitalt. Det vil IKKE blir trykt opp hefter i papir.
Foreløpig program 17.mai 2018 i Sandnes:
https://www.sandnes.kommune.no/kultur-fritid/kultur/17-mai-2018/
Noe informasjon ligger allerede ute og resten blir oppdatert etter hvert. Fra ca 10.mai er programmet klart!