Kunstprosjekt: Tilstandsrapport

Anna Roos i samtale med elevene

Tilstandsrapport er et kunstprosjekt av Anna Roos. Dette gjøres i forbindelse med Barnas by i Sandnes og Grunnlovsjubiléet. Ungdomsskoleklasser fra ulike ungdomsskoler i Sandnes er invitert til å bli med.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2014 kl 15:43

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Bildeserie

Kunstprosjekt: Tilstandsrapport

Anna Roos i samtale med elevene. Foto: Mariann Anfindsen
Elevene fargelegger lappene sine.  Foto: Mariann Anfindsen
Elevene fargelegger lappene sine.  Foto: Mariann Anfindsen
Ser du hvilken farge som blir mest brukt? Foto: Mariann Anfindsen
Elev henger opp sitt bidrag.  Foto: Mariann Anfindsen
Elev henger opp sitt bidrag.  Foto: Mariann Anfindsen
Resultatet. Foto: Mariann Anfindsen

Tildstandsrapport er et tankevekkende kunstprosjekt der Anna Roos trekker elevene inn i prosjektet og lar dem delta. De får delta i både diskusjon og fargelegging. Først viser hun en 5 minutters filmsnutt med tittelen "Tilstandsrapport". Roos forteller at ordet tilstandsrapport egentlig blir brukt i sammenheng med salg av hus. Når en går på visning får man en tilstandsrapport av eiendomsmegleren og denne forteller om hva som er bra og dårlig med huset.

I denne sammenhengen bruker Roos ordet for å fortelle om samfunnet vårt i dag, med trykk på det å bli holdt utenfor på en eller annen måte. Etter filmsnutten blir elevene spurt "Har dere en eller annen gang i løpet av livet følt at dere er blitt holdt ufrivillig utenfor?" Roos sier videre at spørmålet er åpent for tolking. Elevene har blitt utstyrt med hvert sitt sett med en liten kartongbit og en rød og en blå fargeblyant. De får beskjed om at hvis de har følt seg utenfor skal de fargelegge kartongbiten rød, hvis de ikke har opplevd å føle seg utenfor skal de farge den blå. Mens de farger setter hun i gang en samtale om hvem som kan bli holdt utenfor samfunnet. Hun trekker også samtalen opp mot stemmerett og hvordan den har forandret seg fra 1814 til i dag. Dette får elevene til å tenke og reflektere over at kanskje ikke alt er så annerledes i dag enn det var for 200 år siden, men med noen forandringer.

Til slutt henger elevene opp sine bidrag til kunstprosjektet i noen nøkkelbokser. I disse er det lapper fra andre elevgrupper som har vært der tidligere. Når elevene har hengt opp lappene sine kan vi se hvor mange som har følt seg utenfor eller ikke.