Labin School Of Democracy

I 2012 gjennomførte Sandnes en elevundersøkelse som viste resultater av mobbing i byen. Disse resultatene førte til at fokuset på mobbing er viktigere og mer sentralt enn det tidligere var.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2014 kl 13:45

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Bildeserie

Labin School Of Democracy

 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen
 Foto: Thea B. Jonassen & Celine Iversen

Nettmobbing var det problemet som skilte seg mest ut. Dette er en ny og moderne form for mobbing som har trengt seg inn i de yngre generasjonene, og er ukjent for de eldre. Sandnes unge bystyre tok opp resultatene fra elevundersøkelsen og arrangerte en workshop på Varatun gård for å bearbeide resultatene undersøkelsen viste. Under workshopen kom det opp en ide om en mobbemarsj som senere ble arrangert i byen. Mobbemarsjen vekket stort engasjement for ungdom og voksne. Hele 3500 deltok og flere medier var tilstede , der i blandt Stavanger Aftenblad som senere opprettet mobilapplikasjonen “Stopp mobbing i skolen”.

Applikasjonen “Stopp mobbing i skolen” er blitt oversatt til kroatisk i et demokratisk samarbeid Sandnes unge bystyre har sammen med ungdom fra Labin, Kroatia. I 17 år har samarbeidet med Kroatia pågått. Høsten 2013 søkte det unge bystyret om EU midler fra Aktiv Ungdom, fikk soknaden godkjent og mottok 50 000 euro (ca 400 000 kr) til utvekslingsprosjektet. I april 2014 startet arbeidet med applikasjonen i Sandnes. Applikasjonen ble vist på storskjerm, ei gruppe arbeidet med oversettelsen og ei annen gruppe arbeidet med filming av en reklamefilm for applikasjonen. I Kroatia hadde de ikke en lignende applikasjon eller nettside å henvende seg til i situasjoner som gjelder digital mobbing, men det har de nå.

25. juni 2014 reiste 9 ungdommer fra Sandnes unge bystyre, rådgiveren deres Nina Osland og Bjarte Bjørnsen fra Sunn by til Labin for å delta på School of democracy og arbeide videre med prosjektet Thin Line som handler om digital mobbing. På turen som varte fra 25.juni til 29. juni ble det arbeidet med digital mobbing i workshops og presentasjoner, mobilapplikasjonen ”Stopp mobbing i skolen” ble lansert i Kroatia for android og kommer senere i app-store, forhåpentligvis vil reklamefilmen for applikasjonen bli lansert i både Kroatia og Norge i løpet av sommeren.

26. og 27. juni foregikk demokratiskolen med intens jobbing fra 09:00 til 14:30, deretter ble det spist god, kroatisk lunsj før det ble fritid med bading i den krystallklare sjøen ved hotellet. Om kveldene gikk turen til gamlebyen for omvisning med byens historie og kullgruver. Lørdag 28. juni ble det arrangert båttur til naboøya Cres og bading i Blue Cave en times tid utenfor øya. I tiden dette foregikk var det konserter og festival i gamlebyen som vi fikk med oss deler av før turen gikk hjemover med over 12 timers reisetid 29. juni med mellomlanding i Amsterdam.

Utvekslingsturene mellom Labin og Sandnes er viktige for å skape et godt samarbeid. I løpet av turen til Labin har fellesskapet mellom ungdommer og voksne fra begge landene blitt sterkt og godt noe som er utrolig bra for å kunne samarbeide og kommunisere best mulig i prosjektet Thin Line. I tillegg til dette er det en utrolig fin erfaring å ha med seg videre i livet når det kommer til språk, demokrati og arrangering for begge partene.

-Celine Iversen og Thea Jonassen