Unge luringer i NRK-program

Ikke helt greit å snakke naturlig med et tv-team rett foran seg! En liten hvilestund foran Stortinget før Sandnes-ungdommene rusler videre på Karl Johan. FOTO: Ingrid Svensen

Lurahammaren ungdomsskole deltar i semifinalen i Klassequizen 2017. Følg med på tv NRK1 lørdag 13.mai kl 19.55. Kanskje kommer de til finalen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.05.2017 kl 14:01

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Laget fra Lurahammaren ungdomsskole 10.trinn er klare for semifinale i NRK tv-studio. Klassequizen 2017. Fra venstre: Christiane, Joakim, Synne. Bak: Odin FOTO: Ingrid Svensen

Se bildet større

Går flagget også til topps på Lurahammaren ungdomsskole etter at semifinalen i Klassequizen 2017 avgjøres på tv NRK1 lørdag 13.mai? FOTO: Ingrid Svensen

Se bildet større

Mye styr på Slottsplassen i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Fra venstre: Christiane, Joakim, Synne og Odin. FOTO: Ingrid Svensen

Se bildet større

Spente Lura-ungdommer den første dagen i Oslo. Her er de i Bogstadveien - foran hotellet. FOTO: Ingrid Svensen

Fire elever fra 10.trinn på ungdomsskolen i Lura bydel hadde sin første dag i NRK-studio på Marienlyst i Oslo på mandag. Christiane Øvrebø, Synne Skjesrås Alsaker, Odin Stavseng Vankan og Joakim Neresen representerer Rogaland i kunnskapskonkurransen Klassequizen 2017 i regi av NRK. De skal være med på tv-opptak i tre hele dager. Tre av elevene deltar i selve konkurranseutspørringen, og én er reserve.

-Vi hadde aldri trodd at tv-innspilling tok sååå lang tid! Vi har holdt på med opptak en hel dag, og det kun for en enkelt episode! Likevel har det vært veldig lærerikt og spennende. Det er mye interessant som foregår bak kamera i et tv-studio, sier guttene fra Lura. Jentene er helt enige. - Det er veldig fascinerende å se hvordan man lager tv-program. Det er mye som skjer hele tida. Kameraer på hjul ruller frem og tilbake i ulike vinkler, og dette skjer samtidig som man skal konsentrere seg om vanskelige spørsmål.

Hvorfor ble det akkurat dere som representerer Lurahammaren ungdomsskole? - Alle som ville på 10.trinn kunne være med på en skolequiz i mediateket i januar. Da var det ikke laginndeling, hver og en måtte selv svare på spørsmålene. De fire med mest poeng kvalifiserte seg til skolelaget.
Hvordan har dere forberedt dere? - Vi har prøvd å ta til oss så mye informasjon som mulig fra ulike hold. Lytte til andre, se nyheter, lese nettaviser og memorere spørsmål og svar fra andre runder av Klassequizen. Styrken vår er at vi utfyller hverandre godt og har kunnskap fra ulike felt.

Lærer Ingrid Svensen syns hun har med en veldig flott gjeng på tur til hovedstaden. Elevene oppfører seg eksemplarisk. De bor alle på hotell i Bogstadveien. "NRK tar godt vare på oss", sier hun. "De henter og bringer og sørger for mat når vi er på NRK-huset. Det er laget opplegg for alle dagene. Igår fikk vi være med på omvisning og fikk blant andre se det fantastiske kostymelageret, det gamle akvariumet som ble brukt til pausefiskene, spesialrom for opptak av hørespill og mye mer."

Det er med totalt 19 lag - ett fra hvert fylke. Laget fra Aust-Agder har elevene fra Sandnes blitt spesielt godt kjent med. De er med i samme episode som dem selv. Når de ikke selv deltar i konkurransen, så er lagene publikum for hverandre.
Siden februar i år har 37 skoler fra hele Rogaland vært med i de innledende rundene i regi av NRK P1's distriktssendinger (NRK Rogaland). Quizlaget fra Lurahammaren ungdomsskole deltok i flere runder, tilslutt klarte de å dra i land seieren i den tredje runden som var i starten av april. De slo Lagård ungdomsskole fra Eigersund kommune med ett poeng.

Lurahammaren-elevene har fått kjenne litt på det å være tv-stjerner da de har måttet venne seg til å ha et tv-team på slep. Allerede da de ankom Gardemoen søndag kveld, ble de intervjuet av NRK-journalister Og tirsdag formiddag valset de rundt på Karl Johan og foran Slottet med kamerafolk hakk i hel. Disse korte tv-opptakene skal brukes til å presentere Rogalandslaget og vises innimellom spørrerundene i selve tv-sendingen.

Har dere truffet på noen kjendiser inne på NRK-huset? "Njaa", svarer de. - Den første dagen så vi såvidt Margrethe som tidligere var på barne-tv og i Junior Grandprix samt noen nyhetsankere fra Dagsrevyen. Men, det var større tv-kjendisfaktor på flyplassen i Haugesund! Der var det skikkelig stort å treffe på og snakke med Alex, Kevin og Petter fra realityprogrammet Paradise Hotel. Vi fikk også tatt selfies med Paradise-gutta, "Skikkelig kult", utbryter en av guttene.

- Det har vært kjempekjekt å være her! Veldig bra, men travelt, sier jentene på telefon fra hotellrommet i Oslo. - Det er spesielt å være i tv-studio. Hele opplegget er svært proft og det er herlig å bli gjort stas. Kanskje har vi sittet i samme sminkestol og hatt samme sminkør som en superkjendis? Programleder Selda Ekiz er både kul og morsom. Hun passer på at vi har det bra sånn at vi etterhvert glemmer at kameraene filmer oss. Det har også vært veldig fint å bli bedre kjent med hverandre på en annen måte enn på skolen. Vi fire har ulike interesserer og er ikke nære venner i fritiden.

Rektor Paul B. Næsse på Lurahammaren ungdomskole er veldig stolt av elevene. Han håper at hele Sandnes følger med på tv-skjermen lørdag 13.mai kl 19.55 på NRK1. Da sendes den første semifinalen i årets Klassequiz. Den andre semifinalen vises 20.mai og selve finalen blir lørdag 27.mai.
Lykke til!