Nå er rottene på vei inn i huset ditt

https://en.wikipedia.org/wiki/Rat#/media/File:Rat_diabetic.jpg FOTO: Bilde hentet fra Wikipedia

Lav temperatur og mye regn gjør at nå vil rotter og mus inn for å søke ly.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2016 kl 11:08

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Rattus norvegicus, eller brunrotte, kan bli opptil 20 cm lang, og ha en like lang hale. De trenger bare en liten glipe på et par centimeter for å presse seg gjennom, og de kan gnage i stykker treverk, ledninger og forsyne seg av maten inne. Her på Vestlandet som det er lite snø om vinteren hvor de kan søke ly, er de på jakt etter andre steder å bo, og varme, deilige hus er som slott for dem... Man kan sette ut gift, men må passe på at giften ikke er tilgjengelig for andre dyr, som katter, hunder og pinnsvin. De kan bære med seg sykdommer, men det er heldigvis sjelden de smitter mennesker, et større problem er alle skadene de kan gjøre på hus og eiendeler. Hører du det kravle i veggene, ja så er det sannsynligvis rotter, for mus er så små og lette at de løper lydløst.

Hvis dere har frukttrær eller bær i hager, bør dere passe på å høste all frukten, også den som ligger på bakken, for rottene tiltrekkes av maten. Kaninbur og hønsehus er også noe som tiltrekker rotter, så flittig rengjøring er viktig.

Men visste du at rotter er noen av de beste kjæledyrene man kan ha? De lever lenger enn en hamster, og blir fort tamme, og elsker kos og oppmerksomhet, og kan trenes opp til små triks, og selv om mange tenker på rotter som noe ekkelt og skittent, så er de ikke det: Rottene bruker store deler av dagen på å rengjøre seg selv! Men siden de lever i bl.a. kloakk, så er det kanskje ikke rart mange synes de er "dritekle", og den hårløse halen synes mange er klein, men de som har gleden av å ha møtt en kjæledyrsrotte vet at de er sosiale og vennlige vesner, men ikke dermed tro at en vill rotte dermed er det samme... De har sylskarpe tenner som de kan bruke til å forsvare seg og ungene hvis de føler seg truet, så har dere et rotteproblem hjemme, bør dere kontakte et utrydningsfirma som kan ta seg av dem på en dyrevennlig og sikker måte.

Nøkkelord