ANNONSE
ANNONSE

Sandnesungdom i Kroatia

SUB-delegasjonen fra Sandnes med gaveoverrekkelser i Labin rådhus. Fra venstre ordføreren i Labin, varaordføreren i Labin Eni Modrusan, lederen for Labin unge bystyre, Sandnes kommune Bjarte Bjørnsen, leder i SUB Nils Gudmund Devold Midttun, leder av "School of Democracy" Cedomir Ruzic, Sandnes kommune Nina Osland, medlem i SUB Ida Pollestad Brunes.

Det ble en tur fylt med moro, erfaring og kunnskap.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sandnes har samarbeidet med Kroatia i mange år om å fremme demokrati og medbestemmelse.
I 2008 ble en formell avtaleutveksling mellom Sandnes Sunn by og Sunn by nettverk i Kroatia og Labin by undertegnet, hvor Sandnes kommune sammen med Sandnes unge bystyre samarbeider med Kroatia for å utvikle modeller for ungdomsdemokrati. Sunn by er det norske nettverket av WHO programmet Healthy Cities, der Sandnes har vært medlem siden 1991.

I år feirer Sandnes og Labin 20 års samarbeid. I den forbindelse hadde Labin kommune invitert representanter fra Sandnes kommune, og to representanter fra Sandnes unge bystyre til markering av sitt 20. Barn og unges bystyre «School of Democracy» den 12. mai. Våre samarbeidspartnere i Labin inviterte delegasjonen fra Sandnes til å delta i aktiviteter 12. – 14. mai. Fra Sandnes dro Nils Gudmund Devold Midttun og Ida Pollestad Brunes sammen med de voksne, Bjarte Bjørnsen og Nina Osland.

Turen tok sted 11. til 15. mai og etter utallige flyturer og en passe lang biltur ankom vi hotellet i Rabac torsdag ettermiddag med hele tre av fire kofferter, den siste kofferten kom dagen etter. Resten av torsdagen ble brukt til utforsking av stedet, spising av middag og avslapping.

Den neste dagen var det tidlig opp for å spise frokost før vi dro videre til Pazin hvor vi ble tilskuere til en presentasjon av et skoleprosjekt. Mye av dette skjedde på kroatisk, så det var vanskelig å forstå, men det vi fikk med oss var interessant.

På kvelden var det jubileumsmarkering i Labin. Her traff vi noen av ungdommene som vi hadde møtt i tidligere prosjekter og det ble servert pizza etterpå. På lørdag var det tid for sightseeing. Vi dro til Pula og fikk utforsket byen. Her så vi mye interessant, blant annet et stort romersk amfiteater. Vi fikk også litt tid for oss selv her i Pula. Tiden ble brukt til kafe og butikker. På vei hjem dro vi innom et sted og fikk lunsj, etter det var det dagens høydepunkt, nemlig zipline! Overraskende nok tok vi alle zipline høyt over bakken. En utrolig kjekk opplevelse som vi alle kommer til å huske lenge.

Siste dagen hadde vi for oss selv, dagen ble brukt til mye bading, spising av is og soling som endte opp med solbrent hud. Innimellom alt programmet vi har hatt, har vi fått tid til å treffe andre ungdommer som har deltatt i utvekslinger sammen med Sandnes Unge Bystyre tidligere.
Alt i alt en helt super tur!

Skrevet av: Ida Pollestad Brunes, Sandnes unge bystyre