studioLAB - lyden av Sandnes

Mens artisten CTB er klar for sang inne i musikkstudioet sjekker Arvid at lydsporet for vokal blir maksimalt bra! FOTO: Solveig I. Engelsen

Gratis lydstudio for ungdom som vil spille inn musikk eller som ønsker å være lydteknikere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2017 kl 19:47

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Fritidskonsulent på ungdomshuset L54, Arvid Tjelta, kan masse om lyd og musikkutstyr. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

"Vi har flott utstyr i studioLAB'en", og snart skal vi oppgradere fra 12 til 16 kanalers miksepult", sier fritidskonsulenten stolt. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Artisten CTB kunne ingenting om innspilling av sanger eller miksing av lyd. Fritidskonsulent Arvid Tjelta lærte han opp og nå fikser han all lydinnspillingen selv. CTB er kjempefornøyd med studioLAB'en og Arvids kompetanse på lyd og musikkutstyr. FOTO: Solveig I. Engelsen

"studioLAB er både for nybegynnere som aldri har sett en miksepult før og for de som er mer profesjonelle", forteller fritidskonsulent Arvid Tjelta.
Tidligere holdt studioLAB'en til i trange lokaler høyt oppe på loftet over ungdomshuset L54 og Sandnes kulturkontor, men for et par år siden flyttet det ned til samme etasje som resten av ungdomshuset.

- Vi har bra utstyr og gode rom til å gjøre opptak i. Gode mikrofoner for både vokal og musikkinstrumenter. Det er akkurat som et skikkelig musikkstudio, der musikere spiller og synger i eget opptaksrom, mens tekniker sitter i et eget redigeringsrom og har øyekontakt med musikerne gjennom et vindu. Lydstudioet skal være like interessant for et ambisiøst band med flere instrumenter som for den unge jenta som ønsker å spille inn en sang i julegave til sine foreldre.

Programvaren som brukes er "Cubase" som regnes for veldig bra kvalitet i musikerkretser. "Cubase" er koblet opp til en fantastisk digital miksepult med masse finesser. Det som er kjekt med dagens digitale studio er at det finnes uendelige muligheter for å finne akkurat den beaten man trenger til å lage sin egen spesielle låt. studioLAB har også en annen programvare "Reason", der man får tilgang på et helt bibliotek av lyder fra haugevis av instrumenter. Og hvert instrument, f.eks bass, kan ha hundrevis av ulike basslyder.

Hvis man ikke kan spille et instrument, men vil lage og synge egne sanger, så er det fult mulig å spille inn en hel låt også med instrumentering. Skriv teksten, varm opp stemmen og snakk med en lydtekniker på studioLAB'en om hva slags musikkstil du vil at låta skal være.

CTB er en sanger som lagde sine første låter på denne måten. Han skrev tekster og sang de inn studioLAB. Deretter jobbet han videre i studioet med å finne de rette instrumentlydene til beaten. Låtene var relativt enkle, men gode nok til at en fyr fra USA la merke til dem på Youtube og nå har innledet et samarbeid med CTB der amerikaneren lager mye av musikken og CTB står for teksten og vokalen.
Og alt dette har skjedd fordi fritidskonsulent Arvid lærte opp CTB i å bruke "Cubase" og "Reason", slik at han etter hvert kunne jobbe alene i studioLAB'en i L54.

Etter å ha drevet privat lydstudio i 15 år har fritidskonsulenten absolutt peiling på hva han gjør. Og ved å ha reist land og strand rundt som lydtekniker for kjente band som blant andre "Purified in Blood og "Hold Fast", deltatt aktivt i rockemiljøet i Sandnes i 20 år og hatt spillejobber med bandet sitt "Sublime Eyes" har han god bakgrunn for å lære bort noe til musikkinteressert ungdom i Sandnes.

For de som syns lyd er gøy, men ikke har lyst til å spille inn musikk selv, så gir Arvid og hans kolleger ungdom opplæring i å bli lydteknikere. Ungdom som lærer seg dette kan hjelpe andre unge med musikkinnspillinger i studio, og de kan styre lyd live på konserter og arrangementer.

Med både et oppegående studioLAB og danseLAB tilbyr ungdomshuset L54 lokaler for kulturinteressert ungdom innen både musikk og dans. DanseLAB'en ble bygd ut i fjor og er blant annet øvingslokaler for danseskolen "House of Dance" (HoD) og andre danseinteeresserte. I tillegg er det ofte kreative aktiviteter inne i kaférommet.

StudioLAb er åpent for drop in (uten avtale) i ungdomskaféens åpningstider onsdag og torsdag kl 14-21 og fredag kl 14-23. Velkommen til alle mellom 15-25 år.

Sjekk også ut L54 facebook: https://www.facebook.com/L54sandnes/?fref=ts