Teknisk putlearbeid i vinterferien

Jonas fra Trones har laget et flymotiv i laserkutteren. Daniel fra Bogafjell er i gang med et skoleprosjekt. Begge går i første klasse på vgs. FOTO: Solveig I. Engelsen

Er du ungdom mellom 13-20 år som liker å fikle med tekniske ting, så besøk ungdomsmakerspace på Vitenfabrikken.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Magnus (8.trinn) er for første gang med på ungdomsmakerspace og kommer gjerne tilbake. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Endre viser frem restmaterialer fra 3D-printeren. Daniel er klar til å bruke laserkutteren som står mellom guttene. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

3D-printere FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Siddham (7.trinn Trones skole) og Jonas (1.vgs Goddalen) klargjør oppdrag på datamaskinen som er koplet til 3D-printerne. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Hanne Madsen er leder for ungdomsmakerpace på Vitenfabrikken. Hun kan mye!!!! FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Vitenfabrikken har også andre kjekke aktiviteter i vinterferien. Her vises det forsøk med fysikk og trykk. FOTO: Solveig I. Engelsen

Ungdomsmakerspace i vinterferien.

For ungdom 13-20 år. Gratis

Alle dager kl 10-12: Kurs i ulike teknikker og maskiner. Skiftende tema hver dag.

Onsdag kl 12-19. Drop-in. Gjør hva du vil.

Torsdag kl 12-15.30 Drop-in. Gjør hva du vil.

Fredag kl 12-15.30 Drop-in. Gjør hva du vil. Voksne kan også delta, men de må ta med selv (eller betale for) materialene de bruker. Utstyret lånes bort gratis.

Vitenfabrikken i vinterferien

Åpent mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-16. Onsdag kl. 10-20.
Lørdag kl. 11-16. Søndag kl. 12-17.

Makerspacekurset for ungdom i 1.etasje er gratis. Det må kjøpes billett til aktivitetene i 2.etasje.

For ungdom 13-20 år:
https://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/aktiviteter/ungdomsmakerspace-program-vinterferien/

For hele familien:
https://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/aktiviteter/vinterferien-best-pa-vitenfabrikken/
hhh

Nysgjerrige går vi inn dørene til ungdomsmakerspace. Den første vi treffer på er Magnus. Han har vært på Vitenfabrikken mange ganger før, men dette er første gangen han deltar på makerspace. - Det har vært veldig kjekt å være her i dag. Det som er bra er at man kan lage forskjellige ting og det er mye bra utstyr her. Jeg har fått god opplæring, og det er spennende å bli forklart hvordan de ulike maskinene fungerer.
- Dessuten er solbærtoddyen de serverer her knallgod, sier han mens han balanserer en varm kopp i den ene hånda og ying-yang smykker i den andre. Han er helt sikker på at han vil komme tilbake en annen gang også.

Ved 3D-printeren treffer vi på Jonas. Han er førsteårselev på elektro på Godalen videregående skole og har deltatt her på kurs i koding tidligere. Denne dagen har han brukt laserkutteren. Første del av oppgaven var å finne et enkelt motiv på nettet. Deretter ble bildet overført via en datamaskin og ble så gravert inn på papp via laserkuttermaskinen.

Siddham på 13 år er yngstemann rundt bordet. Han viser stolt frem litt av dagens produksjon: en liten lysende pære som får strøm fra et solcellepanel og en annen pære som lyser via et batteri. - Jeg er her fordi jeg liker å holde på med elektronikk og å lage elektroniske ting. Jeg holder mye på med koding via datamaskin hjemme, men her har de så mye annet interessant utstyr å holde på med, forteller han.

Brynegutten Endre går media- og kommunikasjon andre året på Vågen videregående skole. Han er en flittig bruker av ungdomsmakespace og liker svært godt å holde på med alle de kreative verktøyene. Endre er en ivrig cosplayer og har brukt flere av maskinene til å lage rekvisitter til kostymet sitt, blant annet har han laget et sverd på 3D-printeren. - Det kan være ganske så nyttig å være her på makespace, sier han. - Her kan man nemlig få reparert ting man har med seg hjemmefra. Han holder opp et grått tannhjul i et plastlignende (men nedbrytbart) materiale. - Lysdimmeren på rommet mitt funker ikke så bra, sa da har jeg fått laget meg et nytt tannhjul!

På slutten av dagen kommer Daniel inn dørene. Ut av sekken drar han opp plater med akrylplast. Han skal lage en beholder med små rom i til valgfaget "teknologi og forskningslære" på Sandnes videregående skole. - Jeg kommer hit til ungdomsmakerspace fordi det er bedre utstyr her enn på skolen, og så er de som jobber her så hjelpsomme. I tillegg til at det er moro, avslutter han.

Ungdomsmakerspace er et flott fellesskap tross aldersforskjellene. Det er også mange jenter med, i fjor høst var 44% av deltakerne jenter. Selv om mange kommer alene opplever de det som svært sosialt. Ungdom som har vært der flere ganger hjelper de nyeste. De ser på hverandres ting og diskuterer sammen.
Leder Hanne Madsen og hennes kolleger er tilstede hele tiden med god kunnskap, hjelpende hender og varm drikke. Og det beste av alt er at dette er gratis for ungdommer!