ANNONSE
ANNONSE

Unge råd på rådhuset

Forkurs for kommende Barn og unges bystyre (BUBS) ble nettopp arrangert i bystyresalen på Sandnes Rådhus. Foto: Solveig I. Engelsen

Hvert år arrangeres barn og unges bystyre (BUBS) i Sandnes. For at BUBS skal fungere greit, så arrangerer man forkurs for de elevene som skal delta der senere i høst.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

- Det har vært veldig inspirerende, sier Helene Padkær fra elevrådet på Skeiene ungdomsskole på vei ut av bystyresalen på Sandnes rådhus. - Jeg har faktisk fått et nytt syn på Sandnes. Vi har sittet i grupper med elever fra andre skoler og gjennom det de andre ungdommene har sagt, så har jeg fått innblikk i hva som rører seg rundt omkring blant unge i kommunen. Dessuten er jeg positivt overraska over hvor gode elevene her er til å ha omtanke for andre barn og ungdommer, sier 10.klassingen.

Deltakere fra elevråd, ungdommer fra Sandnes unge bystyre (SUB) og skolenes representanter i bydelsutvalgene startet kursdagene med opplæring i taleteknikk ved politikerne Julian Osorio og Kjell Haavard Thrane Høie. De hadde gode tips til hvordan man kan framstille seg og sine meninger. Hvordan få folk til å lytte til deg og det du sier.

BUBS-kurs er ikke late skoledager og gratis baguetter. Det er mye tankearbeid og lytting til informasjon, blant andre hvordan selve BUBS skal foregå. Når elevene kommer tilbake til skolene sine må de utover høsten jobbe videre i elevrådene. De skal koordinere alle klassenes forslag til hvordan BUBS-pengene kan brukes til større og mindre tiltak rundt om på skolene eller i nærmiljøene. Deretter må de ta med seg sin skoles forslag tilbake til BUBS for behandling på møtet i november.

I tillegg til all BUBS-informasjonen fikk elevene innblikk i kommuneplanarbeid. Arrangørene fra fagstab skole og kultur ønsket gode råd og hadde i samarbeid med kommuneplan laget gruppeoppgaver som elevene måtte reflektere over. Her er noen eksempler: Hva er det som gjør at du føler deg hjemme i Sandnes? Hvordan kan du bidra til at alle har venner? Hvordan finner du informasjon om hva som skjer i Sandnes? Hva tenker du når du hører ordene by, landbruk, friluft. Det meldes om mange gode innspill.

Hva sitter du igjen med etter en hel dag på kurs?
- Jeg har lært utrolig mye, og det har vært kjempekjekt å bli kjent med nye folk. Nå er jeg skikkelig klar for den virkelig store BUBS-dagen tirsdag 21.november, avslutter Helene idet hun setter seg på sykkelen i retning Skeiene.