Snakker du norgelsk?

FOTO: Solveig I. Engelsen

Engelsk blir brukt mer i norsk tale nå enn noensinne før. Spesielt blant unge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2017 kl 11:47

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Noen ord som ofte blir brukt på engelsk

Satisfying
Good
Weekend
Basically
Sticky
Awesome

Da jeg var yngre sa bestefaren min, “Åh, norsk. Ingen kommer til å bruke dette spåket i fremtiden.” Det kommer nok ikke til å skje akkurat på den måten han mente. Norsk kommer ikke brått til å forsvinne, men jeg tror den sakte kommer til å bli en slags ny engelsk dialekt.

Jeg flyttet til Canada for tre år siden, og mens jeg var der snakket jeg norsk med bare familien min. Norsken vår ble på en måte isolert og forandret seg lite. Men da jeg flyttet tilbake til Norge merket jeg at andre ungdommer sin norsk hadde forandret seg. Flere norske ord var byttet ut med engelske, og da jeg spurte om de kunne det ordentlig norske ordet, var det ikke alltid de kunne svare ja!

I gamle dager, når et nytt ord ble dannet og populært på engelsk, lagde vi vår egen norsk versjon. Et eksempel er ordet ‘kult’ fra det engelske ‘cool’. Så var det noen norske ord som ikke ble så populære og vi bare holdt oss til de engelske. For eksempel skateboard, caps og shorts. Norsk: rullebrett, skyggelue og kortbukse.

Men på de tre, korte årene jeg bodde i Canada eksploderte det norske språket med engelske ord. Hvordan skjedde dette? Det kan godt ha med å gjøre at nesten alle barn og ungdommer i Norge nå har en mobiltelefon eller data tilgjengelig. Det aller meste på nettet er på engelsk, så barn hører ekstremt mange ord på engelsk og vet ikke nøyaktig hva det blir oversatt til. For eksempel sticky, basically, og satisfying.

Klarer du deg en hel dag uten å bruke norgelsk?

Nøkkelord