Tankemester trollbandt tenåringer

FOTO: Solveig I. Engelsen

Syns elever det var nyttig å høre et foredrag med tema psykisk helse? "Ja", svarer ei jente uten å nøle. - For meg betydde det svært mye, og livet mitt har faktisk blitt bedre i tiden etterpå.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune
Se bildet større

Elever fra Lundehaugen ungdomsskole syns det var lærerikt å høre på polfareren Steffen. De var veldig fornøyde med å ha blitt invitert til foredrag i regi av Verdensdagen for psykisk helse. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Dette var en dag å glede seg over. Foredragsholder Steffen Dahl (ytterst til venstre ) var veldig imponert over dansen som Mixcrew hadde laget spesielt med tema Psykisk helse. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Dansegruppa Mixcrew består av ungdommer fra både ungdomsskole og videregående skole. Koreografien var av Maria Nguyen og Suie Ann Le. Det var første gang de hadde laget en så spesiell dans til et så tungt tema. Gruppa øver på danseLAB'en på ungdomshuset L54. FOTO: Solveig I. Engelsen

Se bildet større

Gode ord på hjemveien av leder for arrangørgruppa,helsesøster Agnete Torkildsen. Og selvsagt vanket det gaver til de spreke danserne og den tankefulle polfareren. FOTO: Solveig I. Engelsen

Verdensdagen psykisk helse 2017

Sandnes kommune markerte Verdensdagen onsdag 18.oktober i Sandnes kulturhus.
Årets tema var "Noe å glede seg over".

Polfareren Steffen Dahl fortalte gjennom bilder og video hvordan plutselig angsten for å gå i butikken hjemme i Norge var større enn frykten for å møte en isbjørn i 30 minusgrader.

For alle elever på 10.trinn i Sandnes, totalt 1050 elever fordelt på to forestillinger, kl 10 og kl 12.30.

Arrangør er en tverrfaglig gruppe bestående av helsesøstre, miljøterapeuter, SLT-koordinator, oppsøkende ungdomsarbeider og fritidskonsulent.

- Det var så godt å høre at man ikke er alene om å ha det tungt og vanskelig, og at det finnes måter å komme seg bort fra de vonde tankene sine på, forteller hun videre. Det å få tips om måter man kan forbedre seg på og som igjen kan føre til at man senere får et bra liv gav meg svært mye siden jeg selv var svært langt nede da jeg hørte foredraget i oktober. Derfor var det veldig interessant å høre noen beskrive selv hva de har opplevd av negative ting og veien ut av det. Nå kan det bare gå oppover, avslutter jenta som er elev ved en sentrumsnær ungdomsskole i Sandnes.

Selv om det er en stund siden Verdensdagen for psykisk helse ble arrangert i Sandnes kulturhus, så sitter det fortsatt godt i minne hos 10.-klassingene. Elever husker fortsatt budskapet om at livet kan bli bedre selv om man ikke alltid har det så bra. Det er også mange som i ettertid har snakket om dansen av Mixcrew. De syns det var imponerende at kul hiphopdans kunne danses med et så alvorlig tema. Den dyktige dansegruppa fremførte en dans som de selv hadde koreografert. Dansen viste ei trist jente som strevde med vonde stemmer i hodet sitt og hvordan hun etter hvert fikk venner og viste glede på slutten av danseoppvisningen.

Miljøterapeut Trond Marius Martinsen fra den tverrfaglige arrangørgruppa (og Høyland ungdomsskole) var kjempefornøyd med de to foredragene. - Polfarer Steffen Dahl holdt to engasjerende og spennende foredrag for elever på 10.trinn fra alle ungdomsskolene. Han snakket om stemmene i hodet, og hvordan han gjennom sine livserfaringer har lært seg kunsten å mestre tanker. Med en god blanding av humor, alvor, bilder og historier gav han over tusen ungdommer en forestilling til ettertanke forteller en begeistret Trond Marius.

Enkelte av skoleelevene var blitt bedt om å skrive ned noen av sine bekymringer på lapper. Da tankemesteren leste en del av lappene, så forstod ungdommene i salen fort at de ikke var alene om å ha disse tankene som for eksempel kunne være: å grue seg til en prøve, det å ikke føle seg akseptert i gjengen, lese opp noe høyt foran klassen, valg av videregående skole og mye mer. Steffen Dahl har snakket til over 10.000 ungdommer landet rundt, og hans erfaring er at ungdom har mange av de samme tankene uansett hvor de bor.

Alle tenker massevis av tanker hver dag. Det finnes ingen avknapp for tanker. Når disse tankene og stemmene fører til alvorlige bekymringer så må man gjøre noe med de. Man kan ikke bli kvitt de, så tipset ungdommene fikk i kulturhuset var å registrere vanskelige og plagsomme tanker hver gang de kom.

- Ved å øve seg på å registrere tankene, vil de etter hvert miste kraften sin. Har man en evne til å mestre vanskelige tanker som kommer, så får man så mye mer å glede seg over, avsluttet foredragsholderen.

Sjekk disse linkene:
http://www.verdensdagen.no/
http://www.polfarer.no/