God nok?

 

En av fem (19,3 prosent) sluttet fordi ”jeg følte at jeg ikke var god nok” Skriver NRK på sine nettsteder.

Tekst:

Publisert:

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Mads Andreassen, fagansvarlig for barn og ungdom i Norges Idrettsforbund, har uttrykt bekymring over undersøkelsen utgitt av NRK. Den viser at flere barn slutter med idrett fordi de ikke føler seg gode nok.
Andreassen fortsetter med å forteller at det som regel er de flinkeste som blir verdsatt, som blir sett på som mest talentfulle av både jevnaldrende og av de voksne. Dette legger et visst prestasjonspress på barn i idrett, spesielt i overgangen til ungdomsidrett, når alvoret setter inn.

Marthe Amundsen Bergersen (17) går på Wang toppidrett. Siden hun var 13 år har hun drevet med håndball, og for henne har hele håndball karrieren utviklet seg i perioden med stadig økende press. Selv sier hun:
”Det er jo ganske forskjellig, det kommer jo an på for eksempel familie, og hvordan familien er, og hvor moro man synes idretten er. Det er jo selvfølgelig press på mange, men det er også mange som bare spiller fordi der er kjekt. Så det varierer.”
Hun forteller at når man kommer opp i alderen blir det større krav og høyere nivå, og det er ikke alltid like lett. For henne har håndball blitt en livsstil, og hun sier det er på en måte det eneste hun vet om. Hun trives med håndball og sier at treningene er dagens høydepunkt.

God nok?
En av fem (19,3 prosent) sluttet fordi ”jeg følte at jeg ikke var god nok” Skriver NRK på sine nettsteder.

”Jeg husker at mamma og pappa tvang meg på håndballtrening fordi noen venninner av meg spilte håndball. Jeg hadde aldri likt håndball, men etter den ene trengingen elsket jeg det.”
Marthe mener at treneren har veldig mye å si nå det kommer til trivsel på banen, og sier selv at hun er veldig fornøyd med sin trener.
Man skal belønne de som presterer, men når enkelte barn blir oversett skaper det en ubalanse. Det er et tap for idretten når barn slutter, uansett grunn. Alle burde få en følelse av mestring, om det måtte være store eller små hinder, det er viktig at alle føler seg sett.