Ung i Sandnes

Å bli en kløpper på tangentene? - ja takk!

Øving må til for å mestre instrumentet. Foto: Iris

Det vidunderlige instrumentet piano krever dyktig fingerbruk, god koordinasjon mellom pianisten og instrumentet, og et godt øye for noter. Det finnes flere metoder for å lære seg piano. Om det er å starte på kulturskolen, en privatskole eller ganske enkelt bare å lære fra YouTube er alle metodene en unik mulighet til å lære instrumentet.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Instrumentet inneholder et klaviatur som er en rekke med tangenter på et musikkinstrument. På 1700-tallet var det cembalo og orgel som talt, men ønsket for en mer gradvis og nyansert forandring av tonestyrken var stor, spesielt i likhet med menneskestemmen. Det var da pianoet ble oppfunnet, og siden da har interessen for musikkinstrumentet stadig økt.

Spilletimer på kulturskolen i Sandnes

Som en pianist på kulturskolen må man møte opp til 20 minutter med spilletime en gang i uken. En gang i blant får man den æren av å spille i en konsert. På kulturskolen lærer man å lese noter og fingerbruk i tillegg til sanger. Det kan ta en lang stund før man får prøve seg på mer avanserte sanger. Dette opplever Charlotte som er en av kulturskolens mange elever. Interessen hun føler for instrumentet er ikke all verdens stor, men hun hygger seg når hun først setter seg ned og spiller.

Vi sitter hjemme hos Charlotte på den store, grå sofaen mens en beroligende stillhet svever rundt i luften. Solas blendene stråler lyser opp rommet, og vi sitter klare for et intervju.

Charlotte setter seg til rette før hun svarer.
- Jeg har spilt i omtrent tre år. Hun fikler med mobilen mens hun svarer.
- Om jeg skal være helt ærlig syntes jeg sangene jeg spiller er ganske enkle. Jeg kunne virkelig ønske jeg hadde fått sjansen til å spille mere avanserte sanger.
Brynene hennes trekker seg sammen mens hun tenker seg nøye om.
- Det finnes flere pianobøker, og jeg startet med den aller letteste. Jeg får en ny bok hvert år, og den jeg har nå er fremdeles ganske enkel.
Nesen hennes rynker seg i misnøye, men problemet betyr ikke altfor mye for henne.
- Det var egentlig foreldrene mine som på en måte tvang meg til å starte på piano. Før det spilte jeg faktisk fiolin, men jeg lyktes ikke akkurat noe veldig der, tuller hun mens hun ler en lett latter.
- Det første som skjer i spilletimen er at læreren snakker om diverse ting som jeg egentlig ikke bryr meg så veldig om.
Charlotte gliser skøyeraktig.
- Så spiller jeg gjennom leksa jeg hadde fra sist spilletime. Noen ganger har jeg en sang for en lenger periode. Pianolæreren min, Kåre forteller meg hva jeg spiller feil også spiller jeg gjennom sangen igjen. Til slutt får jeg ny lekse før jeg stikker hjem.
Hun trekker kun på skuldrene når jeg spør om hun liker å spille piano.

Jeg liker å spille piano mer enn fiolin, men tjaa - jeg er ikke akkurat en stor fan av musikk i utgangspunktet. Instrumentet er egentlig helt ok.

Charlotte innrømmer at hun kanskje hadde likt å spille piano mer om hun hadde lært mer avanserte sanger. Sangen må også være litt kjekk å spille og ikke være for avansert.
- En proff er jeg langt ifra.
Hun starter å flire mens hun viser meg de forskjellige pianobøkene hun har spilt opp gjennom tidene. "Bjelleklang" var er en av sangene, og hun starter kun å le når hun får øye på sangen selv.
- Jeg spilte den helt på slutten av det første året mitt på piano.
Opplevelsen hennes som kulturskoleelev kan iallefall få en latter ut av henne.

YouTube – Lizas metode

Om man lærer sanger fra YouTube kan man fort lære seg mer avanserte sanger. Dette gjør Liza, en elev fra Lurahammaren ungdomsskole som har lært seg sanger som «Suddenly» og «River Flows In You».
Bakgrunnsstøy kan høres mens Liza setter seg ned foran det svarte pianoet. Hun strekker på fingrene mens hun vender seg vekk fra pianoet, klar for et intervju. Hun har selv ikke lyst til å begynne på piano.

- Jeg orker ikke, var kommentaren hennes angående dette.
Likevel orker hun å sitte flere timer foran mobil-skjermen på YouTube for å lære seg sangene hun ønsker. Selv om hun ikke går på piano kan hun fremdeles spille sanger hun liker. Fingerbruken hennes er kanskje ikke helt korrekt, men dette er et lite problem for henne.
- Jeg bryr meg ikke om fingerbruk eller noter. Så lenge melodien høres bra ut er det greit for meg, sier hun med et skjevt smil om munnen.
Hun vender seg tilbake mot pianoet mens hun starter å spille sangen hun hevder er den fineste sangen i verden.
- Hva piano betyr for meg? Hmm.
Hun nøler mens hun legger en hånd på haken og tenker seg nøye om.
- Det er som – som om jeg er i min egen verden. Det er bare noe med instrumentet som får meg til å smile hver eneste gang fingrene mine får en sjanse til å fly over tangentene.
Et smil overtar leppene hennes mens øynene hennes lyser opp i begeistring.

Jeg syntes YouTube er en super måte å lære seg piano på. Jeg har gjort det for en lang stund nå, og interresen jeg har for instrumentet øker stadig. Det er utrolig kult å kunne spille sangene du hører på til vanlig.

Hun trekker på smilebåndet med mobilen hennes fast klemt mellom hånden. Er det YouTube hun lengter etter?

Liza er ikke den eneste som bruker YouTube. Hun kjenner flere som har en interesse for piano, men som enda ligger langt nede på ventelista for å komme inn på kulturskolen. Ventelista for å komme inn på piano kan nemlig være ganske lang. I mens du venter, hvorfor ikke bare starte på YouTube? Det anbefaler iallefall Liza.

Privatskole

En annen mulighet for å lære seg piano kan være å starte på privatskolen i Sandnes. Jeg har fått en unik mulighet til å intervjue en elev fra privatskolen, nemlig den talentfulle Nina. Hun er åtte år og har kun spilt i to og et halvt år, men er likevel en kløpper på instrumentet med tangenter. Noter kan skimtes på pianoet når vi ankommer stuen hvor pianoet er plassert. Nina setter seg på pianostolen mens hun tar tak i en notebok og blar gjennom den.

- Jeg har alltid ønsket å spille piano, sier hun med et glis.
- Det første som skjer i spilletimen er at jeg spiller gjennom sangene jeg har som lekse. En gang i blant spiller jeg skalaer.
Entusiasmen i stemmen hennes er overveldende. Blikket hennes lander på pianoet for et kort øyeblikk før det vendes opp igjen med lykken som stråler fra henne enda synlig.
- Når jeg er ferdig med en sang lærer jeg en ny og får den som lekse, fortsetter hun å forklare.

Jeg elsker å spille piano!

Hun stråler, og lidenskapen hun har for instrumentet kan sees på flere meters avstand.
- Å spille på privatskole er kjekt. Jeg syntes læreren er flink og ja - alt er egentlig helt supert, ler Nina.

Hun setter seg foran pianoet hjemme og spiller gjennom en avansert sang hun lenge har øvd på med støy fra småsøsken og alt i bakgrunnen. Med øyner konsentrert på noter og tangenter spiller hun rask gjennom sangen hun har i lekse.
Stolte foreldre smiler i bakgrunnen mens hun spiller den aller siste noten, og det brede smilet plastret på Ninas munn har forblitt gjennom hele intervjuet. Både foreldre og elev anbefaler å starte på privatskolen. Det er sikkert og visst.

Alle muligheter er en vei mot toppen

Satser du på en mer gradvis læring er kanskje kulturskolen ditt beste alternativ. Det er kanskje lurt å starte litt tidlig, men det er aldri for sent om du virkelig har en lidenskap for piano. Privatskole er en raskere løsning, men det er kulturskolen det gjelder om du vil spille konserter en gang i blant. Alle metoder er iallefall sikre metoder mot å en dag bli en dyktig pianospiller, men de ulike metodene på veien er ganske forskellige. Og hvis du velger å starte på en av skolene, men ønsker å spille egne sanger du hører på til vanlig; hvorfor ikke bruke YouTube i tillegg?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...