Ung i Sandnes

Betal skatt med et smil

Her bestemmer de hvor mye skatt du skal betale. Foto: Parmida Farbood

Vi har tatt en tur til skatteetaten i Stavanger. Der snakket vi om skatten for personer som bor i Norge, skatten til artister som kommer til Norge og som bor i Norge, og hva skattepengene blir brukt til i samfunnet vårt.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2014 kl 13:52

Skatt for samfunnet i Norge
Inntekten av skatt i Norge hvert år er ca. tusen-milliarder kr. Det er ganske mye penger, men vis du tenker deg alt det skattepengene blir brukt til er det kanskje ikke så mye.
Er skatten viktig for samfunnet vårt? Ja, hvis vi ikke hadde hatt skatt i Norge hadde vi ikke hatt fellesløsninger. Vi måtte ha betalt for alt selv, f.eks. veier, trafikklys, skole og masse annet som er gratis for oss i Norge. Noe som Norge har som mange andre lang må betale for er gratis sykehus. I Norge trenger vi ikke å betale hvis vi blir innlagt på sykehuset, men i Amerika så må du betale for sykehuset selv.
Hva blir skattepengene brukt til? Skattepengene blir brukt til nesten alt du kan tenke deg. Alt det offentlige er betalt av skattepengene. Lønnen til de som jobber blir betalt av skattepengene også teater, idrettslag og alt som blir brukt i fellesskap betales med skattepengene.
Skatt for personer som bor i Norge
Hvor mye skatt må folk i Norge betale? Det er ca.28 % av det du tjener. Men det som er greit er at hvis du ikke tjener så mye trenger du ikke å betale fult så mye som de som tjener mer, og hvis du tjener over en halv million i året så må du betale noe som kalles toppskatt.
Hva skjer med folk som ikke betaler skatt, blir de straffet? Ja, de får et brev i posten. Hvis du har fått brev i posten, men fortsatt ikke betaler får du lønnstrekk, hvis du ikke har lønn så tvangselger de noe som er så mye vært som det du skylder. Det er jo noen folk som lurer seg unna og da kan de i verste fall bli satt i fengsel.
Er det forskjell på nordmenn sin skatt og folk som oppholder seg i Norge midlertidig? Det er kanskje mange som tror at det er en forskjell, men det er faktisk ikke det. Det er helt lik skatt som det samme nordmenn gir.
Artist beskatning
Hvem går under artist beskatnings loven? De som går under artist beskatningsloven er de som kommer fra utlandet til Norge for å gjøre en opptreden. For eksempel da Justin Bieber kom til Norge måtte han betale skatt og han måtte betale 15 % av det de tjener. Også idrettsutøvere går under artist beskatningsloven.
Er det forskjell mellom skatten til artister som bor i Norge? Nei, det er faktisk ikke det. De blir behandlet på samme måte som vanlige folk.
Det var veldig kjekt å få dra til skatteetaten, og få intervjuet noen der, og vi har lært masse nytt, som hvor viktig skatt er for samfunnet vårt, og hvor avhengig vi er. Dere ser kanskje annerledes på skatten, og har kanskje mer lyst til å betale skatt neste gang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...