Deler du bilder ulovlig?
Du vet at du ikke har lov til å dele bilder på sosiale medier akkurat sånn det passer deg? At det faktisk kan være straffbart?
Publisert: 12.11.2019 kl 12:00
Sist oppdatert: 12.11.2019 kl 13:31
Mange foreldre deler bilder og videoer av sine håpefulle, gjerne med noen klassekamerater rundt. Ungdommer knipser bilder av seg selv og venner og sender avgårde, men har de fått lov av alle på bildet til å dele det?
Husk at ikke alle ønsker å ha bilde av seg selv eller sine barn på Facebook eller andre sosiale medier, barna selv ønsker ikke heller alltid å ha all slags bilder av seg selv på nettet. Kanskje bilder og filmer foreldrene la ut av dem som barn er flaue å ha "der ute" når man blir eldre? Det søte bildet av Petra som bader naken som 3-åring ikke er så søtt når man er 15, og kanskje noen utiltenkte finner en pervers glede av å se på nettopp dette bildet?
Det kan være mange årsaker til at man ikke skal avbildes uten tillatelse på nettet, hemmelig adresse er en av dem. Det er lite vits å ha fått en trygg og hemmelig adresse der man lever i skjul fra noen som kan skade en, hvis andre legger ut bilder som avslører f.eks. hvilken skole man går på, eller en fritidsaktivitet man er en del av.
Det er blant annet nedfelt i den europeiske menneskerettskonvensjonen at "Enhver har rett til respekt for sitt privatliv". I tillegg har vi personopplysningsloven i Norge som skal sikre at personopplysninger blir forsvarlig behandlet. I tillegg til personopplysningsloven finnes det bestemmelser i andre lover, og straffeloven § 266 verner privatlivets fred, og sier:
"Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred straffes med bot eller fengsel inntil 2 år."
Fra Datatilsynet:
Hvis det oppstår en konflikt, er det den som har delt bildene eller filmen som må bevise at et gyldig samtykke virkelig er gitt. Samtykket skal være frivillig, uttrykkelig (tydelig) og informert (hva skal bildene brukes til).
Du eier rettighetene til bilder du har tatt, men det betyr imidlertid ikke at du kan gjøre akkurat hva du vil med bildet. Bilder du selv har tatt av andre dekkes av regelen om privatlivets fred. Hvis du har tatt bilde av noe andre har rettigheter til(f.eks. et kunstverk eller noe på jobb), er det med på å styre hva du kan og ikke kan gjøre med bildene dine. Les saken om Eifeltårnet og bruk av bilder tatt på kveldstid av lysinstallasjonen HER.
Har du tatt bilde av en person, så må du ha personens tillatelse før du kan poste bildet. Hvis bildet er av personer under 15 år må du i faktisk også ha tillatelse fra foreldrene til personen det gjelder. Ikke glem at alle opplysinger du poster på internett er søkbare for alle...
Fra Datatilsynet:
Samtykke skal hentes inn før bildet eller filmen deles. Deler du familiebilder eller festbilder av omgangskretsen med andre, må du derfor ha samtykke fra alle som kan identifiseres på bildene. Dette gjelder selvsagt uansett om bildene publiseres på en hjemmeside, på en blogg, på sosiale medier eller andre nettsider. Det gjelder også om bildene deles i åpne eller lukkede grupper (slik som Facebook-grupper med flere medlemmer), og det gjelder direktestreaming selv om ingenting lagres. Brudd på disse reglene kan være straffbart.
Før du poster et bilde bør du ha tenkt igjennom hvorfor du publiserer dette, og hvilke konsekvenser det kan få for deg og de som er med på bildet. Det er viktig at du vurderer om bildet kan misbrukes i noen som helst sammenheng. Alt som er lagt ut på nettet må du gjøre regning med vil finnes på nettet til evig tid, selv om du "bare" poster det i en liten gruppe eller chat. Det er ikke alltid lett å forutse disse konsekvensene, så er du i tvil er det alltid best å la være å poste bildene.
Vil du lese mer om reglene om posting av bilder, bl.a. forskjellen mellom portrettbilder og situasjonsbilder, kan du lese om dette på Datatilsynets sider.
Det er lov å bruke vett, også på nett... ;-)