Ung i Sandnes

Hurra for nei til heliumballonger

Sånn slipper vi å ha det i Sandnes på årets 17.mai! Foto: Ann-Kathrin Espevoll 2017, (via NRK Super)

Helene svevde i syvende himmel ut av 17.mai-komitéens møterom da det ble vedtatt å forby salg av ballonger med heliumgass i Sandnes på 17.mai.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

- Det er så fantastisk at stemmene til oss unge faktisk teller med og er avgjørende i et vedtak, sier Helene Vo. Hun er russens representant i 17.mai-komiteen og har engasjert seg sterkt i heliumballong-saken.

Med et knapt flertall ble forslaget fra Tore Koppang (fra Sandnes musikkråd) vedtatt: "17.mai-komitéen i Sandnes forbyr salg av heliumballonger på offentlig grunn under 17.mai."

- Jeg har mange unge med meg når det gjelder motstand mot heliumballonger. Jeg er russ på Akademiet videregående skole i Sandnes og mange av mine medruss både der og på de tre andre videregående skolene (Gand vgs, Sandnes vgs og Vågen vgs) er enige med meg i dette.

Hvorfor vil du ikke ha heliumballonger?
- Helium er et sjeldent grunnstoff som spiller en sentral rolle innenfor helse og forskning. Det er umulig å produsere heliumgassen på en labb og det tar tusener av år å bryte det ned fra uran. Ballongene er utrolig dårlige for miljøet med tanken på plasten og at de kanskje ender opp i naturen, forteller hun ivrig videre.

- Å forby heliumballonger i Sandnes er et viktig, fremtidsrettet og miljøbevisst valg. Det er viktig at vi bidrar til å redde de ressursene vi har på jorda. Og ikke minst er det viktig at vi ikke sløser vekk de ressursene vi har.

Se heliumballonger på feil plass - i naturen! Se NRK Super:
https://nrksuper.no/super/supernytt/2017/05/19/fant-over-50-gassballonger-i-vannkanten/

Hva gjør du i 17.mai-komitéen?
- Det er tre hovedområder som vi i komitéen har fokus på; det er det store barnetoget i sentrum, arrangementet i kirkeparken og Folketoget. Vi foreslår for eksempel 17.mai-talere og kulturelle innslag. Ellers er det komitéens sekretær Børre Jacobsen fra kulturkontoret som holder trådene i det meste og som får ting til å skje.

Har du tatt opp noen saker som angår russen?
- Ja, det var snakk om å kjøre en stor russebuss i russetoget. Ingen av elevene ved de videregående skolene i Sandnes har russebuss, men noen Sandnesungdommer som er russ på Hetland vgs i Stavanger ville gjerne delta i vårt russetog med sin buss "Villmark". På grunn av plassmangel og innspill fra politiet så ble det dessverre nei til dette.
I stedet blir det som vanlig at hver av de videregående skolene kan ha én van eller bil i sin del av toget. Ellers er jeg i dialog med hovedstyret for all Sandnesrussen og informerer de om saker som angår oss, avslutter en smilende Helene.

17.mai-programmet er i år digitalt. Det vil IKKE blir trykt opp hefter i papir.
Foreløpig program 17.mai 2018 i Sandnes:
https://www.sandnes.kommune.no/kultur-fritid/kultur/17-mai-2018/
Noe informasjon ligger allerede ute og resten blir oppdatert etter hvert. Fra ca 10.mai er programmet klart!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...