Ung i Sandnes

Benjaminprisen mot rasisme til Høyland ungdomsskole

Palmira (10.trinn) og Jenny (8.trinn) skal være tv-reportere for TV Sandnes og unggisandnes.com på utdelingen av Benjaminprisen 2018. Foto: Solveig I. Engelsen

"Nå som vi får prisen, så vil vi nok bry oss enda mer og gjøre noe selv for et bedre skolemiljø og ellers", sier elever ved skolen.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Vi spør elever og lærere om hvordan arbeidet mot rasisme og diskriminering har vært synlig på Høyland ungdomsskole. Noen jenter svarer:
- Skolen har organisert ulike grupper man kan være med på. Vi kjenner til jentesnakk, men det finnes også guttegrupper. I tillegg vet vi om "To adresser" (for elever som har skilte foreldre) og i høst ble det arrangert en temauke "Hva vil det si å være norsk". Da brukte vi Ipad hele uka og lagde blant andre film.
- Det fine med disse gruppene er at man kan få sagt noe om hvordan man har det og det gjør deg åpen for noe som er annerledes. Og så er det bra at mye foregår på tvers av trinnene, forteller jentene videre.

En av disse gruppene på Høyland ungdomsskole er Brobyggerne. Jakub er en av guttene som er med der. Han var først ikke interessert i å være med siden han kom som liten gutt til Norge og har gått på norsk skole siden 1.klasse. Han tenkte at da hadde han ikke så mye å gjøre i en slik gruppe med elever fra både andre land og verdensdeler. Men Jakub har skiftet mening: - Vi har likevel noe til felles selv om vi er fra svært ulike kulturer. I gruppa jobber man med å respektere hverandre. De andre forstår meg bra selv om vi ikke kjenner hverandre så godt. Jeg har jo to kulturer jeg lever med, både den norske og den polske.

Lærer Arild Nyvoll i innføringsklassen forklarer at skolen i flere år har hatt fokus på holdningsskapende arbeid. Det som skolen har vært nyskapende på er at fra å jobbe med noen elever i spesielle utvalgte grupper så har man tatt dette arbeidet videre til å gjelde alle skolens elever, lærere, foreldre og stab. Dette har man gjort gjennom
FLEXid-kurs (fleksibel identitet/leve med to kulturer), deltakelse i DEMRA (som jobber mot utenforskap og hat i skolen, mot rasisme og udemokratiske holdninger), engasjerte trivselsledere i friminutter, stor elevmedvirkning der elever tas med på råd i alle prosesser og nivå, og lærerne gis god mulighet til å få kompetanseheving via deltakelse i ulike programmer og studieturer.

Har skolen merket noe forskjell i skolemiljøet? - Ja, absolutt! svarer Nyvoll. - Dette arbeidet har gitt en bedre identitet for en del elever der de må godta at man er litt av flere kulturer. Man kan også merke på skolen at det er mindre bruk av stygge kallenavn, krangling og slossing.

Prisen deles ut av en statssekretær fra Kunnskapsdepartementet tirsdag 30. januar 2018.
Alle skolens elever skal delta på prisoverrekkelsen som skjer på Fredheim Arena. Gratulerer til Høyland ungdomsskole.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...