Sandnes kommune

Ung i Sandnes

Bunad eller ikke bunad,

DET er spørsmålet...

Foto: Lise Sletten , modell: Christine Sletten

Mange ønsker seg bunad til konfirmasjonen, og da er man sikret et festantrekk for resten av livet... iallefall så lenge livet ikke endrer seg FOR mye!

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2019 kl 20:58

Bunad er vel det dyreste plagget man kan ha i garderoben, men MÅ man ha bunad? Hva med en fin festdrakt? Eller en pen kjole? Hva må man tenke på når man bestemmer seg for bunad? Mønster, sølv, sko, cape, veske, regnfrakk, paraply, hodeplagg osv... Man kan til og med kjøpe slips med bunadsmønster på, så kan man vise igjen i mengden uten nødvendigvis å kjøpe en herrebunad som matcher kjæresten.

Når kan man bruke bunad?
- 17.mai
- Dåp
- Bryllup
- Konfirmasjon
- Representasjon i utlandet

Man kan få en flott festdrakt til ca.1'500,-, eller man kan gå for en bunad som kan koste opp mot 40'000,- pluss sølv, så prisen begrenser dessverre valget for mange. Noen velger bunad etter tradisjon i familie, kanskje en som representerer hvor man kommer fra, eller man velger rett og slett den man selv synes er penest. Sølvet man kjøper avhenger av type bunad, men selv her ser vi at en del mikser og matcher, enten fordi man har arvet noe sølv, eller fordi man synes at akkurat DEN sølja var penest.

Er man riktig heldig, har man noen i familien som broderer og syr bunad og skjorte for seg, da får man et familieklenodium som kan gå i arv,og atter andre er så heldige at de arver en bunad med både historie og hjemmelagede detaljer som de selv kan la gå i arv, for bunader er solide håndverk som ikke slites så lett.

Bunadspolitiet ønsker at folk skal være oppmerksomme på om det de kjøper er produsert i Norge, eller om det er en bunad laget fra Kina og andre land der produksjonen er billigere, og helst ser de at vi handler "ekte" bunader laget i Norge.

Før i tiden måtte man ha egen bunad for å få jobb i Disney World i Orlando, i dag stiller de med jobbantrekk som er inspirert av Hardanger-bunaden, tilpasset klimaet i Orlando.

Ønsker alle en fantastisk flott 17.mai, uavhengig av antrekk!!!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...