Ung i Sandnes

GHB

Er det virkelig så farlig?

GHB, eller Gammahydroksysmørsyre som det står for, er et kjent party-dop, det har vært tilgjengelig siden 80-tallet. Men selv om de fleste kjenner til navnet, kjenner vi til faren og virkningen av det? Er det virkelig så farlig å innta en mengde væske man kjøper pr.kork?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2020 kl 21:13

GHB er også kjent under gatenavn som kork, saft, sjøvann, blue rain, liquid ecstasy og liquid E (de to sistnevnte er riktignok svært misvisende, da GHB har få fellestrekk med MDMA/Ecstasy). Rusen oppstår ikke umiddelbart, det kan ta mellom 5-30 minutter før virkningen kjennes, og maksimal effekt oppnås etter en times tid. Faren er at man kan tro at man kan ta MER ettersom man ikke kjenner rusen kjapt, det skal ikke mye til for å oppnå overdose. Det finnes ikke noe som heter en "sikker dose", denne vil variere fra person til person, og ikke minst fra gang til gang, derfor er faren STOR for overdose hver gang!

Rusen man får av GHB likner mye på alkoholrus, derfor kan det være vanskelig å vite om en person er påvirket av GHB eller alkohol (eller begge). Kvalme, hodepine, lavere hjerterytme, senking av blodtrykket og muskelkramper er noen av bivirkningene som kan oppstå, særlig ved store doser.

Symptomer som kan være tegn på bruk av GHB:
(Hentet fra rustelefonen08588 sine sider)

  • Forstørrede pupiller, ufokusert blikk
  • Personen virker sterkt beruset/full etter uvanlig kort tid
  • Snøvling, uklar tale
  • Koordinasjonsvansker, ustøhet
  • Svært ukritisk atferd
  • Kvalme/oppkast
  • Bevisstløshet, pustestans
  • Funn av en flaske med gjennomsiktig innhold. GHB er ofte noe tyktflytende, og kan ha en svak duft som minner om parafin.

Jo flere av disse symptomene som er tilstede, jo større grunn har man til å mistenke at GHB er inne i bildet. Mange blander alkohol eller andre rusmidler med GHB, noe som forsterker rusen og faren. Selvsagt vil et overdrevet inntak av alkohol også gi mange av disse symptomene, men enten det er GHB eller overdrevet alkoholinntak som er årsaken bør man ikke la en person med disse symptomene være alene. Er du i tvil, eller er bekymret(f.eks. hvis bevisstløshet oppstår) bør du ringe ambulanse, 113. En overdose GHB vil føre til bevisstløshet og pusteproblemer, og kan resultere i pustestans og død.

Om noen kollapser, ring 113!
Sjekk puls og pust. Dersom personen puster, legg vedkommende i stabilt sideleie. Hvis ikke personen puster, må du utføre førstehjelp. Om du er usikker på førstehjelp, ta kontakt med noen som kan det eller få veiledning fra nødtelefonen.

Ikke forsøk å gi noe å drikke til en som er bevisstløs.

Når ambulansen kommer, fortell hva slags stoff vedkommende har tatt. Ikke forlat personen selv om du er redd for å bli innblandet i noe! Ambulansepersonellet har taushetsplikt.

Som regel er GHB fremstilt hjemme hos en hobbykjemiker, og du kan risikere at du inntar en blanding av lut og GHB som kan gi etsing i munn og svelg.

Ta vare på hverandre, og fest med fornuft!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...