Gjør noe før det er for sent
Sakte men sikkert dør havdyr, og vi mennesker bare fortsetter. Jeg snakker om det store temaet “Plast i havet”. Om vi ikke gjør noe for å endre hvor mye plast som havner i havet, vil det innen 2050 være mer plast i havet enn fisk. Dette må vi gjøre noe med.
Publisert: 09.05.2019 kl 16:25
Sist oppdatert: 09.05.2019 kl 16:28
Det finnes mange organisasjoner og grupper som jobber for å fjerne plasten i havet og hindre at det kommer plast i havet. WWF (World Wide fund of nature) er en slik organisasjon. De jobber for å bevare miljøet og hindre at dyr dør fordi vi mennesker ikke klarer å begrense plastbruken og ikke tar ansvar for hvor vi kaster plasten.
Mange tror at plasten havner i havet fordi vi kaster den direkte i havet. Dette skjer, men mest med søppel generelt. Rent plast havner i havet fra plasser som Asia og Afrika. Plast som ikke er tatt hånd om i nedbørfeltet og vassdragene rundt en elv, vil bli skylt ut i elven og havner deretter ut i havet. Forskning.no mener at 90% av all plast i havet kommer fra elver som Yangtze (Kina), Indus (Pakistan), Gule elv (Kina), Hai He (Kina), Ganges (India), Perle Elven (Kina), Amur (Russland), Mekong (Vietnam), Nilen (Egypt) og Niger (Nigeria).
Hvert minutt havner det omtrent 15 tonn plast i havet. Dette er 15 tonn for mye og dette må vi gjøre noe med. Vi kan ikke bare sitte her på land å slappe av, mens havdyr lider fordi det snart er mer plast i havet enn fisk. Fordi havdyr snart har mer plast i kroppen enn organer. Havdyr dør mens vi fortsetter å kaste plast ut i naturen som til slutt havner i havet. Vi må ta tak i dette problemet som er så ekstremt stort, før det er for sent.
En forskningsrapport fra University i Queensland utført i 2015, viste at over halvparten av verdens havskilpadder har spist plast. Havskilpaddene tar feil av hva som er mat og hva som er plast. Skilpaddene liker nemlig å spise maneter, men dette kan ligne veldig på et tynt lite plastflak som flyter rundt, akkurat på samme måte som en manet. Det som skjer når havskilpaddene spiser plast er at plasten settes fast i fordøyelsessystemet og den kveles til døde. Sjøfuglene er også svært utsatt for plast-mengden i havet. En undersøkelse av havhester i Nordsjøen viste at hele 9 av 10 sjøfugler har plast i magesekken.
Hvert år havner det over åtte millioner tonn plast i havet. Dette er ekstremt mye og jeg synes det er trist at så mange dyr dør på grunn av dette. Det skal jo ikke være riktig at dyr i havet som ikke vet forskjellen på plast og maneter skal dø og lide fordi vi mennesker her på land ikke kan kaste plast i søppelkassen.
Jeg synes også det er utrolig dårlig gjort av oss her på jorda nå, mot etterkommerne våre. Tenk om de må leve uten havdyr, eller enda mer havdyr blir utryddelsestruet. Tenk om vi nå utrydder en så fantastisk flott art som havskilpaddene eller sjøfuglene. Dette er flotte dyr som vi ikke kunne ha levd uten.
Til alle som leser denne teksten så må vi få opp øynene. Dyr i havet lider og dør på grunn av oss og vi gjør ingenting for å bedre det. Det er så mye du kan gjøre for å hjelpe til som f.eks ikke kast plast og annet avfall i naturen, ikke kast plast i do, pant alltid drikkeflasker og bokser, sorter avfallet ditt og resirkuler, plukk opp en plastbit fra gata og kast den eller rydd en strand.
Dyr dør og de har lidd nok, nå skal vi hjelpe. WWF har gitt deg muligheten til å bli havfadder. Gjør som WWF og redd miljøet. Små skritt om gangen, og sammen kan vi redde havlivet vårt.
Kilder:
https://www.wwf.no/
https://forskning.no/forurensning-hav-og-fiske-havforskning/90-prosent-av-all-plast-som-renner-ut-i-havet-kommer-fra-10-elver/259405