Sandnes kommune

Ung i Sandnes

Russ:

Hva er en russ, og hva gjør de?

Foto: Arvanit Xhafa

Allerede i 1905 startet man med russefeiring, der røde russeluer symboliserte endt fullført eksamen artium, som kvalifiserte til opptak på universitetet. I 1916 kom de blå luene som ble introdusert ved Oslo Handelsgymnasium.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2019 kl 18:17

Ordet russ er en forkortelse av det latinske depositurus som er en gammel betegnelse på en ung student som skal gjennomgå et opptagelseritual ved et universitet, deposisjon. Ritualet har sine røtter fra middelalderen, og selv om det har hatt mange ulike former var et sentralt kjennetegn de ydmykelser og avstraffelser den nye studenten måtte gjennom før han ble opptatt i fellesskapet.(Kilde: https://snl.no/russ)

Russen med sine fargesterke antrekk kan sees over hele landet fra slutten av april og frem til 17.mai. Da feirer man at man har fullført videregående utdanning, og en god del fester og feirer med knuter, rulling og Landstreff. Et av de største Landstreffene arrangeres i Kongeparken, og 14'000 russ fra hele landet kommer hit for å feste.

Men: Noen tar festen litt langt, og hittil i år har den lokale russen blitt innrapportert til politiet for bråk og forsøpling oftere enn noensinne. Heldigvis er de fleste både oppegående og kjekke ungdommer, og de har selv arrangert oppryddingsaksjoner, og beklaget overfor naboer som får nattesøvnen forstyrret. Men noen fester døgnet rundt, og lar skole være skole, og dermed ødelegger de kanskje for egen fremtid ved å ikke holde kunnskapen ved like, og risikerer et dårligere eksamensresultat enn nødvendig. Bør vi endre på rekkefølgen: Eksamen først og SÅ feiring??? Det har det vært snakk om i maaaaaaange år, men hvorfor blir det ikke gjort noe med? Hva om russen fikk unnagjort alle eksamener før 17.mai og så startet feiringen nettopp denne festdagen?

Uansett håper vi årets russ får en fantastisk feiring, og minner for livet, og at de til syvende og sist går ut med et vitnemål de kan være stolte av.

Have fun!!!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...