Ung i Sandnes

Julerus eller julebrus

Mange voksne nyter alkohol i julen, akevitt og juleøl til middagen, en cognac til kaffen kanskje, et glass vin og to til matlagingen... Er det greit? Hvor mye er FOR mye? Når er det greit å si ifra?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2019 kl 14:51

I følge Folkehelseinstituttet har 90'000 norske barn en forelder med et alkoholproblem, og for dem er alkoholen et problem hele året, ikke bare i julen, men det er kanskje på dager der man har forventninger om at alt skal være fint at det blir så mye vondere når det IKKE blir fint... Men alkohol i julen er ikke bare et problem for dem med alkoholproblemer, det blir fort et problem for helt vanlige mamma'er og pappa'er og forventningsfulle barn også... eller kanskje det er tante eller bestefar som får i seg for mye?!? En undersøkelse viser at nesten 1/3 av norske barn ønsker at de voksne skal droppe all alkohol rundt barna.

Voksne tror kanskje de takler alkoholen de drikker til maten helt fint, at de 2-3 glassene er helt i orden og "innafor", men det de glemmer er at det skal ikke mye alkohol til før barna begynner å merke en endring hos dem... de beveger kanskje mer på armene når de snakker, snakker høyere, ler mer og høyere, bruker litt lengre tid på å fokusere blikket på den man snakker med og man lukter vondt fra pusten. Et barns trygghet minsker når forutsigbarheten i de voksnes oppførsel endrer seg, og det som var pur glede og moro kan plutselig bli noe vanskelig og vondt, selv om de voksne ikke gjør noe dramatisk og dumt.

Er det greit å frata barna fine minner om julen som de aldri kan få tilbake?

ALLE skal kose seg i julen, både barn og voksne, god mat og god drikke hører med til feiringen, men voksne må ha i bakhodet at det ikke bare er mat man kan få for mye av. Det er ikke barna sitt ansvar å si ifra at nå begynner jeg å blir redd, nå er jeg usikker på hvordan jeg skal oppføre meg, det er de voksne som må kjenne at nå er jeg mett og fornøyd, og det er barna også. Man trenger ikke avstå fullstendig fra alkohol for at alle skal få en fin jul, men for hvert glass man tar er det nok lurt å tenke igjennom størrelsen på glasset og antallet. Er den beste rusen en silkebris eller barns tydelige juleglede?

Hvis du eller noen du kjenner opplever rus som et problem i hjemmet kan du/dere kontakte:

- Rustelefonen: 915 08 588
- Barnevernvakta Sandnes kommune: 90 54 13 21
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
- Ambulanse(AMK) 113 (alltid tilgjengelig akutt helsehjelp)
- Politiet 02800, eller akutt: 112

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...